NEREALNI REZULTATI

Mršić kreše lanjsku dobit Podravke

zvonimir mršić

zvonimir mršić

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Nova Uprava Podravke predvođena Zvonimirom Mršićem namjerava umanjiti lanjsku dobit grupe od 121 milijun kuna koju je prikazala bivša Uprava na čelu s Miroslavom Vitkovićem. Konačna će dobit navodno biti manja za 30-ak milijuna kuna

Nadzorni odbor kompanije o tome će odlučivati u četvrtak, a na dnevnom redu bit će i odluka o pokriću lanjskih gubitaka prehrambenog dijela Podravke.

To je značajna novost u odnosu na nerevidirane rezultate koje je potkraj siječnja usvojio NO predvođen Ljubom Jurčićem i prema kojima je Podravka ostvarila profit od 28,7 milijuna, a Belupo 92,3 milijuna kuna. Ti su financijski izvještaji, uz načelan pristanak revizorske kuće Deloitte, usvojeni jednoglasno, što znači da su za njega digli ruku i svi sadašnji članovi NO-a osim dvojice novih.

Kako nova Uprava lanjsku dobit uopće može legalno umanjiti? Upućeni ističu da je to moguće učiniti gotovo bezbolno. Prije svega, na rezultat poslovanja u prošloj godini mogu se natovariti različita porezna terećenja i rizici koji se, inače, raspoređuju na više godina. Osim toga, kako se priča po Podravki, Mršićeva uprava umanjit će i vrijednost nekih brendova i imovine, poput Lera, što će također utjecati na konačnu profitabilnost.

Prema nerevidiranim lanjskim izvještajima, Podravkina rekordna dobit od 121 milijun kuna počiva na izvanrednim stavkama teškim oko 45 milijuna: blizu 23,7 milijuna povrata Belupovih životnih osiguranja, 19,1 milijun oslobođenih rezervacija za OTP banku i 2 milijuna kuna povećane vrijednosti imovine. No valja naglasiti da su neke izvanredne stavke na dobit utjecale i negativno. Riječ je o isplati otpremnina (8,7 milijuna kuna), usklađivanju vrijednosti obveznica (3,7 milijuna kuna), korekciji ulaganja u fondove (3,5 milijuna kuna) i usklađivanju vrijednosti brendova (1,3 milijuna kuna). Dakle: bez 'minus' i 'plus' stavki realan lanjski profit iz poslovanja iznosio bi 93 milijuna kuna.

Sudeći po dnevnom redu sutrašnje sjednice NO-a, prehrambena divizija Podravka na kraju će prikazati gubitak, a ne dobit, dok bi Belupo trebao ostati na prvotno utvrđenom profitu od 90-ak milijuna kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi