predsjednica upidut-a

Mrčela: 'Prerađivačka industrija treba pomoć države oko skupih energenata'

21.07.2022 u 12:53

Bionic
Reading

Prerađivačka industrija treba pomoć države zbog skupih energenata, odnosno zaštitu kroz njihovu razumnu cijenu i za gospodarstvo, istaknula je u četvrtak Dajana Mrčela, predsjednica Udruge prerađivačke industrije i djelatnosti u tehnologiji (UPIDuT), upozorivši da o tome ovisi opstanak domaće industrije

Mrčela, ujedno i predsjednica Uprave Saponije, izjavila je da su najave povećanja cijene plina za industriju dramatične.

"Naše tri tvornice, Saponia, Kandit i Koestlin, u ovom trenutku prikupljaju ponude za plin za sljedeće ugovorno razdoblje, od jeseni, i cijene koje dobivamo su čak sedam puta veće od cijena po kojima smo kupili plin koji trenutno trošimo. Prema tim cijenama, za te tri tvornice bismo dosadašnjih 10 milijuna kuna plina godišnje morali platiti čak 70 milijuna kuna!" ističe Mrčela.

Kako dodaje, samo za trošak plina, morali bi izdvojiti dodatnih 60 milijuna kuna, napomenuvši da to nije jedina ulazna cijena koja je jako porasla.

"Naše tvornice ne mogu proizvoditi bez plina, i mi nismo jedini. Gotovo cjelokupna prerađivačka industrija, a svakako članice Udruge prerađivačke industrije i djelatnosti u tehnologiji s kojima smo razgovarali ovih dana, suočavaju se s istim scenarijem. Većina prerađivača, naime, plin ima ugovoren do 1. listopada ove godine i nakon toga se pred nama doslovce otvara ponor", poručila je Mrčela.

'Skok cijena ugrožava sve proizvođače i prerađivače'

Upozorila je da im rastu i troškovi struje, čija je cijena već sada tri puta veća, a poskupilo je i gorivo.

"Takav skok cijena ugrožava sve proizvođače i prerađivače te trebamo pomoć i intervenciju države odnosno zaštitu kroz razumnu cijenu energenata i za gospodarstvo, uključujući ovaj put svakako i velike gospodarske subjekte, koji ove poremećaje više ne mogu apsorbirati sami, bez ozbiljnih posljedica po stabilnost poslovanja", istaknula je Mrčela.

Kako pojašnjava, golemo povećanje troška energenata ne mogu prenijeti na cijene gotovih proizvoda, jer bi povećanja cijena bila dvoznamenkasta, to bi i generiralo dodatnu inflaciju i pritisak na sve potrošače, a njih učinilo potpuno nekonkurentnima na domaćem i stranim tržištima. Kako ističe, njihova globalna konkurencija takvih povećanja cijena zasad nema.

"Kao industrija, spremni smo sjesti s Vladom i resornim tijelima, prikazati projekcije i ponuditi naše iskustvo i ekspertizu kako bismo zajednički našli rješenje o kojem, moram to tako dramatično reći, ovisi opstanak hrvatske industrije", poručila je Mrčela.