MUKE PO OBNOVI FASADA

Možemo zaboraviti na Vrdoljakove milijarde

19.10.2012 u 17:22

Bionic
Reading

U sklopu Programa energetske obnove zgrada javnog sektora dosad su potpisana samo dva ugovora, i to s istim izvođačem, slovenskom tvrtkom Reflex, za obnovu pet zgrada u Varaždinu. To je za sad sve od projekta koji je ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak najavljivao na sva zvona

Do kraja ove godine, prema Vrdoljakovim riječima od prije pet mjeseci, trebala je krenuti obnova fasada na 500 zgrada vrijedna 1,5 milijardi kuna.

Otkrili da država nema registar javnih zgrada

Nakon duge potrage CEI je došao do zaključka kako Hrvatska nema registar javnih zgrada. Jedinu iskoristivu bazu je napravio UNDP i ona sadrži 2.200 objekata iz javnog sektora.

Pretpostavlja se kako država i lokalna vlast u svojim rukama drži više od 11.000 raznih objekata od kojih je 3.000 do 4.000 samostojećih zgrada. Točne brojke nitko ne zna.

Jedina dva dosad potpisana ugovora zajedno vrijede 16,4 milijuna kuna, što je tek jedan posto od ministrovih milijardi, a kraj godine je vrlo blizu.

Ipak, najavljuju sad iz Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI), program bi se trebao ubrzati jer su konačno posložili neke stvari.

Predsjednik upravnog odbora CEI-ja Dragan Marčinko na današnjem druženju s novinarima istaknuo je kako se ispostavilo da ni građevinari ni projektanti nisu bili spremni odgovoriti na zadane uvjete.

Posebno ih plaši to što moraju garantirati za napravljeni posao i za uštedu.

'U ovom programu je izvođač taj koji financira projekt i snosi rizik uštede. Naša građevinska operativa na to nije navikla i za to će trebati vremena', mišljenja je Marčinko.

Nada se kako će stvari pokrenuti izmjene Zakona o proračunu koje bi omogućile jedinicama lokalne samouprave da se zadužuju i iznad zadanog limita. Ugovori o energetskoj učinkovitosti ne bi ulazili u taj limit, što bi značilo da umjesto izvođača grad i županija mogu podići kredit za obnovu fasada.

CEI zadnjih mjeseci intenzivno radi i na edukaciji projektanata i inženjera kako bi znali ispuniti sve tražene stvari u tenderima.

Trenutno je sedam zgrada spremno za ugovaranje, u Osijeku tri, a u Karlovcu četiri, i samo se čekaju suglasnosti lokalnih vlasti, izvijestio je Marčinko. Vrijednost radova je procijenjena na 11,5 milijuna kuna bez PDV-a.

Ukupno 102 zgrade mogu ići na javne natječaje, a u CEI-ju planiraju u narednih šest-sedam mjeseci taj broj povećati za novih 300 u vlasništvu države i za njih su zatraženi energetski pregledi.

Marčinko je najavio da početkom studenog kreće prvi paket projekata javno-privatnog partnerstva (JPP) vrijedan 740 milijuna kuna. Agencija će prve tendere za JPP objaviti u prvoj polovici prosinca.

Energetska obnova zgrada stagnira