BRUXELLES IZAZVAO UZBUNU

Može li se konverzija švicaraca poništiti?

  • Autor: Luka Filipović
  • Zadnja izmjena 11.07.2016 14:56
  • Objavljeno 11.07.2016 u 14:56
švicarski franak franci

švicarski franak franci

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Adam Stepien/Agencja Gazeta

Opomena koju je Hrvatska dobila od Europske komisije zbog konverzije kredita iz švicarskih franaka u eure unijela je nemir među građane kojima je taj zakon pomogao. Boje se kako bi moglo doći do poništenja konverzije. Stručnjaci kažu kako je to nemoguće

Ministar financija Zdravko Marić više je puta ponovio kako nema povratka na staro jer je više od 90 posto konverzija već napravljeno.

Sličnim riječima bivše dužnike u francima umiruje i Maruška Vizek, znanstvenica s Ekonomskog instituta u Zagrebu. Ali ona upozoravana to kako bi zbog konverzije na kraju mogli ispaštati svi porezni obveznici.

'Građani koji su napravili konverziju kredita nemaju razlog za brigu jer je zakon konzumiran, a oko 50 tisuća kredita s klauzulom u švicarskom franku konvertirano je u eurske kredite. Porezni obveznici pak imaju razloga za brigu jer će odštetu bankama zbog provođenja konverzije snositi baš oni. Nije prvi put da porezni obveznici snose troškove populističkih politika, a s obzirom na stanje u državi, vjerojatno neće biti ni zadnji', rekla je za tportal Vizek.

Maruška Vizek

Maruška Vizek

Izvor: Cropix / Autor: Ranko Šuvar / Cropix

Zbog čega je Europska komisija (EK) uopće opomenula Hrvatsku? Bruxelles smatra kako je izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju i Zakona o kreditnim institucijama Hrvatska prekršila europske ugovore.

Vlada mora do sredine kolovoza odgovoriti na to upozorenje, a ako Komisija ne bude s tim zadovoljna krajnji korak je pokretanje postupka pred sudom Europske unije u Luxemburgu. U slučaju gubitka spora Hrvatska može biti novčano kažnjena.

Mnogo opasnije za Hrvatsku je što svim ovim banke dobivaju još jedan argument za traženje odštete. Njihova procjena je ta da su zbog konverzije izgubile oko osam milijardi kuna.

Banke prijete podizanjem tužbe protiv Hrvatske Međunarodnom sudu za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu zbog povrede pravne osobnosti i umanjenja dobiti.

Poznato je kako je Vlada Tihomira Oreškovića ušla u pregovore s bankama o modelu njihova djelomičnog obeštećenja. Spominjala se mogućnost uvođenja određenih poreznih olakšica bankama na dulji niz godina.

Izgledno je da će konačno rješenje morati iznaći nova vlada. Možda baš SDP-ova na čelu sa Zoranom Milanovićem koja je i uvela sporni model konverzije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!