DRAGO JAKOVČEVIĆ

Mostov savjetnik objasnio kako bi brzopotezno skresao 16 milijardi kuna u proračunu

14.01.2016 u 10:52

Bionic
Reading

U emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog' gostovali su profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Drago Jakovčević i Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost. Teme su bile javni dug, tj. opcije koje se nude mandataru nove Vlade Tihomiru Orešković za smanjenje duga

Na pitanje kako komentira Oreškovićev odlazak u Kitzbühel na razgovore s vlasnicima hrvatskog duga, koji je dosegnuo gotovo 300 milijardi kuna, Jakovčević odgovara:

'Kitzbühel je za mene više skijaško središte, nego financijski događaj. Davos je pravo okupljanje pravih eksperata. Prema tome, ovo je nekakav marketinški potez - prvo smo čuli da se nalazi s vjerovnicima, a onda s investitorima. Poštujem Oreškovića, ali što on može reći o programu od 140 stranica koji su napisali Domoljubna koalicija i Most. O tim reformama treba govoriti i možda će guverner Vujčić iskoristiti priliku da refinancira dio tog duga po kamatama od jedan, dva posto, a ne da dopusti bankama da kreditiraju svoju državu kamatama od šest posto.'

Jakovčević smatra da javni dug nije kritičan jer je na razini prosjeka EU-a, ali ga treba učiniti održivim, tj. treba riješiti problem proračunskog deficita koji stvara dug.

Od mjera koje bi vratile povjerenje ulagačima i kreditorima, Jakovčević predlaže reviziju predstečajnih nagodbi, monetarnu reformu i zahvate na tržištu rada.

'Kad se zadužujemo, postoji premija na rizik zemlje koja je uključena u cijenu duga. Kada naše banke financiraju poduzetnike, rade to našom štednjom, zbog čega ne treba slušati bankare kada kažu da pad kreditnog rejtinga znači povećanje kamata na domaćem tržištu - to nije točno, to je prevara', ustvrdio je.

Dodao je i kako je on Ivanu Lovrinoviću pomogao s pisanjem Mostova programa.

Prema Ivici Mudriniću, prvi potezi nove Vlade trebali bi biti usmjereni na javnu administraciju koja bi se trebala drugačije odnositi prema građanima dok se Jakovčević orijentira na proračun.

'Smanjio bih materijalne troškove vojsci, policiji, zdravstvu i školstvu. Tu bi se uštedjelo šest milijardi kuna. Odmah bih zamrznuo drugi mirovinski stup jer je to jedna velika prevara. To bi bilo još šest milijardi. Onda bih ovim parazitskim udrugama, koje moderno zovemo civilne ili nevladine udruge, smanjio donacije za milijardu i pol do dvije. Zabranio bih i zakup prostora ministarstvima, a zaposlenicima ne bi dozvolio da dolaze na posao jer zakup košta 700 milijuna kuna. Tako bih došao do iznosa od 16 milijardi kuna', rekao je Jakovčević.

Mudrinić je rekao da ga čudi najava smanjenja ministarskih plaća: 'Njihove plaće građanima možda izgledaju velike, ali taj ministar se mora obući, mora biti u stanju dobro funkcionirati i biti fokusiran na svoj posao.'