POtkopavanje sankcija

Moskva profitira: Tri najveće europske pomorske zemlje udvostručile isporuke ruske nafte od početka invazije na Ukrajinu

07.06.2022 u 10:55

Bionic
Reading

Od početka invazije na Ukrajinu brodarske tvrtke u trima najvećim pomorskim zemljama Europske unije Grčkoj, Cipru i Malti, prevezle su dvostruku količinu ruske nafte. To potkopava sankcije Europske unije koje bi trebale oslabiti rusku finacijsku moć, ali ih te tvrtke time ne krše

Kako javljaju britanski mediji, prema analizi nevladine organizacije Global Witnessa, brodarske tvrtke i brodovi u trima europskim zemljama s najvećom pomorskom flotom u svibnju su prenijeli 58 milijuna barela ruske nafte. Gotov dvostruko je to više od 31 milijuna barela koje su zajedno prevezli u veljači, prenosi N1.

Skok u prijevozu ruske sirove nafte dogodio se nakon što su se vozarine naftnih tankera trostruko povećale od početka ruske invazije na Ukrajinu, a sve to ugrožava sankcije koje je Europska unija uvela Rusiji.

'Brodovi povezani s Grčkom, Ciprom i Maltom ismijavaju napore EU-a da sankcionira Putinovu ratnu mašineriju, a pritom održavaju priljev novca u Rusiju', rekao je Louis Goddard, viši savjetnik za istraživanje podataka u Global Witnessu, za Independent.

Ipak, kako prenosi Business Insider, nema dokaza da brodarske tvrtke i tankeri koji prevoze rusku naftu krše sankcije.