dobra vijest

Moody's povećao ukupnu i samostalnu ocjenu kreditnog rejtinga HEP-a

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 17.11.2020 14:54
  • Objavljeno 17.11.2020 u 14:54
Frane Barbarić, direktor HEP-a

Frane Barbarić, direktor HEP-a

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak

Agencija za kreditni rejting Moody's povećala je ocjenu dugoročnog kreditnog rejtinga Hrvatske elektroprivrede (HEP) na Ba1, s Ba2, uz stabilne izglede kretanja ocjene rejtinga, te samostalnu ocjenu rejtinga HEP-a na razinu ba1, izvijestili su u utorak iz HEP-a.

Kako HEP prenosi u priopćenju, Moody's u izvješću navodi da povećanje odražava očekivanja da će HEP zadržati snažan financijski profil, nastavno na ostvarene solidne rezultate u posljednjih nekoliko godina, kao i da će zadržati snažne kreditne pokazatelje u sljedećim godinama.

Prema Moody'su, povećanje samostalne ocjene rejtinga podržano je vertikalno integriranom pozicijom HEP-a na hrvatskom tržištu električne energije, na kojem ima udjel u prodaji od oko 90 posto, proizvodnim miksom s visokim udjelom jeftinije i s manjim udjelom CO2 proizvodnje električne energije iz hidroelektrana i nuklearne elektrane, te snažnim doprinosom manje rizičnih reguliranih djelatnosti distribucije i prijenosa električne energije, koje ukupno čine oko polovine EBITDA-e, prenose iz HEP-a.

Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić izrazio je zadovoljstvo što su prepoznati HEP-ovi kontinuirani napori na poboljšanju upravljanja rizicima i ukupnim financijskim položajem.

"Nastavkom uspješne realizacije započetih projekata, kao i ukupnih investicijskih planova u idućem razdoblju, potvrdit ćemo ulogu nositelja energetske tranzicije i time pružiti potporu Vladi RH u stvaranju uvjeta za što brži ponovni rast hrvatskog gospodarstva", Barbarićeva je izjava koja se prenosi u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!