vlasnici ine

Mol u pola godine zaradio 1,3 milijarde dolara

04.08.2017 u 08:50

Bionic
Reading

MOL Grupa, vlasnici Ine, u petak su objavili financijske rezultate za prvo polugodište 2017. godine. Svi poslovni segmenti povećali su zaradu, što je rezultiralo porastom operativne dobiti od 23 posto, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Čista EBITDA u prvom je polugodištu 2017. dosegla 1,3 milijarde dolara, s povećanim doprinosom iz svih poslovnih segmenata

MOL je također postigao značajnu prekretnicu na svom transformacijskom putu prema petrokemijskoj djelatnosti, definiranom u kompanijskoj strategiji 2030., potpisivanjem ključnih ugovora za svoj vodeći projekt Poliol. Djelatnost Istraživanja i proizvodnje postigla je snažan rezultat u prvom polugodištu 2017., ostvarivši EBITDA od 447 milijuna dolara, što je 45% više u usporedbi s istim razdobljem prošle godine te je stvorila značajnu količinu slobodnog novčanog tijeka u iznosu od 321 milijun dolara.

Primarni pokretači ovog porasta bile su veće ostvarene cijene ugljikovodika, uz porast cijena Brenta od 30% te niže operativne troškove. Prosječna proizvodnja ugljikovodika u prvih je šest mjeseci dosegla 110.000 barela ekvivalenta nafte dnevno, u skladu s planom MOL Grupe za 2017. godinu.

Djelatnost Rafinerija i marketinga još je jednom zabilježila rekordno visoku čistu CCS EBITDA u iznosu od 652 milijuna dolara, što predstavlja povećanje od 8% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Do ovoga je porasta došlo zahvaljujući jačim rafinerijskim maržama te poboljšanom raspoloživosti sredstava, što je kompenziralo niže petrokemijske marže.

Zsolt Hernádi, predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor MOL Grupe, komentirao je rezultate: 'Povećavamo naše godišnje ciljeve za 2017. godinu na više od 2,3 milijarde dolara čiste CCS EBITDA (u odnosu na dosadašnjih “više od 2 milijarde dolara”), zahvaljujući vrlo snažnom učinku Grupe u prvoj polovici godine. To je samo dodatni dokaz našeg snažnog integriranog poslovnog modela i kvalitete naših resursa. Također, dostiglismo značajnu prekretnicu na našem petrokemijskom transformacijskom putovanju koje je definirano u našoj strategiji 2030., budući da smo nedavno potpisali ključne ugovore o licencama za naš vodeći projekt Poliol. Nastavak strategije MOL 2030. za nas je jednak prioritet kao i daljnje ostvarivanje maksimalnog povrata iz naših postojećih resursa'