OPERACIJA SPICE

Mol preko Podravke postaje većinski vlasnik Ine?

16.09.2010 u 08:51

Bionic
Reading

Kriminalni plan za preuzimanje kontrole nad hrvatskom prehrambenom kompanijom, poznat kao 'operacija Spice', mogao bi rezultirati konačnom 'isporukom' većinskog paketa u hrvatskoj naftnoj kompaniji strancima

'Postoji objektivna mogućnost da MOL postane vlasnikom Podravkinih dionica jer to proizlazi iz ugovora', potvrdio je jučer Ljubo Jurčić, šef Podravkina NO-a. Miroslav Vitković, šef uprave, jučer je iz Budimpešte, gdje je bio na sastanku s čelnim ljudima OTP-a o toj temi, poručio da to zasad ne može komentirati, piše Večernji list

Preuzme li MOL 1. listopada 10,64 posto Podravkinih dionica, postoji mogućnost da ih zamijeni za Inine dionice u vlasništvu države i postane većinski vlasnik Ine.

'Riječ je o poslovnom pitanju za koje vrijede standardna pravila o povjerljivosti i koje grupa MOL ne komentira', jedino je što su na upit iz Večernjaka odgovorili iz mađarske naftne kompanije.

'Operacija Spice', i poslije podizanja optužnice protiv sudionika, može uvelike utjecati na vitalne državne interese. Ako MOL doista konzumira prava iz ugovora s OTP-om i stekne udio u Podravki, tvrtki od hrvatskog nacionalnog interesa, nije isključena ponuda mađarske strane za zamjenu tih dionica za Inine dionice iz državnog portfelja, čime bi ona i formalno postala natpolovičnim vlasnikom Ine.

Kriminalni plan za preuzimanje kontrole nad hrvatskom prehrambenom kompanijom, poznat kao 'operacija Spice', tako bi mogao rezultirati konačnom 'isporukom' većinskog paketa u hrvatskoj naftnoj kompaniji strancima.