POSLOVNI REZULTATI

MOL i drugo tromjesečje zaključio s gubitkom, uz oštar pad prihoda

07.08.2020 u 14:48

Bionic
Reading

Mađarska naftna i plinska kompanija MOL izvijestila je u petak da je i drugo tromjesečje zaključila s neto gubitkom i znatno nižim prihodima zbog pada cijena nafte i plina i smanjene potrošnje goriva u vrijeme pandemije koronavirusa

Neto prihodi mađarske kompanije potonuli su u drugom tromjesečju 39 posto, na 823,9 milijardi forinti (2,8 milijardi dolara).

MOL je zaključio drugo tromjesečje s neto gubitkom od 41,5 milijardi forinti (oko 140 milijuna dolara). Gubitak je nešto manji nego u prvom tromjesečju kada je iznosio 48,4 milijarde forinti.

Čista dobit prije kamata, poreza deprecijacije i amortizacije, prilagođena za promjene vrijednosti zaliha (čista CCS EBITDA) smanjena je u drugom tromjesečju 38 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosila je 113,9 milijardi forinti.

U odjelu prerade i prodaje čista CCS EBITDA više je nego prepolovljena u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, spustivši se na 37 milijardi forinti pod pritiskom urušavanja rafinerijskih marži u svibnju i lipnju.

U odjelu istraživanja i proizvodnje dobit prije poreza, kamata, deprecijacije i amortizacije (EBITDA), prilagođena za jednokratne stavke, također je više nego prepolovljena, na 36 milijardi forinti, što u MOL-u objašnjavaju padom cijena nafte i plina u Europi.

"MOL se u drugom tromjesečju 2020. suočio s izazovima bez presedana", konstatira izvršni direktor Zsolt Hernadi, izdvajajući "značajne" zdravstvene i sigurnosne rizike povezane s pandemijom i probleme u poslovanju pod mjerama suzbijanja zaraze.

Proizvodnja je u drugom tromjesečju porasla pet posto na godišnjoj razini, na 117.300 barela ekvivalenta nafte dnevno, zahvaljujući polju u Azerbajdžanu koje je uključeno u rezultate u travnju i više je nego nadoknadilo smanjeno vađenje nafte i plina u Britaniji i Pakistanu.

MOL je u današnjem izvješću snizio procjenu ovogodišnje čiste CCS EBITDA s 2,44 milijarde na 1,7 do 1,9 milijardi dolara zbog očekivanih kontinuirano izazovnih okolnosti na tržištu u drugoj polovini godine.

Potvrdili su ujedno zacrtanu kapitalnu potrošnju od 1,5 milijardi dolara.