POSAVLJAK PIPUNIĆ

Moćni poduzetnik zbog kojeg je Milanović helikopterom potegnuo do Osijeka

07.07.2015 u 06:45

  • +3

Premijer Zoran Milanović na proslavi 25. obljetnice tvrtke Žito

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjić

Bionic
Reading

Vizionarom i maštaocem – tako se opisuje Marko Pipunić kad govori o sebi. Mišljenje drugih o tom 54-godišnjem osječkom poduzetniku, nakon vlasnika Agrokora Ivice Todorića najmoćnijem čovjeku u Slavoniji, podijeljeno je. Jedni ga svrstavaju u tajkunsku ekipu dok ga njemu skloniji ističu kao primjer čovjeka koji je samo na marljivosti, poduzetničkom talentu i hrabrosti izgradio svoje carstvo

Pipunić je prošli petak velikom feštom u osječkom HNK-u proslavio 25 godina postojanja svoje Žito grupe.

Grupaciju čini 18 tvrtki koje su lani imale zajednički prihod od oko 2,5 milijarde kuna. Lakše bi bilo nabrojati što Pipunić ne proizvodi nego s čim se sve bavi. O njegovoj snazi dovoljno govori podatak da je trenutačno vodeći proizvođač svinja, mlijeka, jaja, brašna, šećera, junadi, stočne hrane…

Vlasnik je gotovo cijelog bivšeg Poljoprivrednoga kombinata Osijek, PPK Valpovo, PPK Orahovica, sedam velikih silosa i mlinova, osječke šećerane i Tvornice ulja Čepin. Zapošljava 2.500 ljudi, a o njemu ovisi još stotine kooperanata. Usto najavljuje kako će u naredne dvije godine investirati novih 1,4 milijarde kuna u nove pogone.

'Bog me usmjerava u pravom smjeru'

'Često sam se pitao kako to da sam baš ja uspio u poslu, a uzimajući u obzir da sam vjernik, znam reći kako mi je talent došao od Boga i da me ta sila usmjerava u pravom smjeru. Kada bismo sve spustili na pragmatični život, rekao bih da je to intuicija i da svi mi imamo određene talente u sebi koji su nam predodređeni prema datumima rođenja i prema genetici', rekao je Pipunić za časopis Poduzetnik.

Zbog toga ne čudi što je veselici u osječkom HNK-u prisustvovao premijer Zoran Milanović, koji je za tu prigodu doletio iz Zagreba helikopterom te njegova dva ministra, Tihomir Jakovina i Ivan Vrdoljak

Dok su se na kazališnim daskama izmjenjivali pjevači, plesači, tamburaši, čak i gimnastičari, u pozadini na velikom platnu prikazivale su se slike Pipunićevog života, njegovog djetinjstva i odrastanja.

Izvještavajući s tog događaja, neki su mediji pomalo posprdno javili kako je Pipunić naručio predstavu o samom sebi, predstavljajući ga kao nekog egocentričnog bogataša

Dosad Pipunić nije ostavljao takav dojam. Uglavnom se kloni medija, ne razbacuje se svojim bogatstvom, a mnogo toga ulaže u lokalnu zajednicu. Bez njegove potpore ne bi bilo atletskog, gimnastičkog i plivačkog kluba u Osijeku. Donacijama svojih proizvoda pomaže socijalnu samoposlugu humanitarne udruge Rijeka ljubavi

Prije četiri godine Pipunić je za svoje radnike u centru Osijeka otvorio wellness-centar

'Mogao sam kupiti Ferrari u kojem bih sam uživao, a ovako sam svojim radnicama poklonio centar u kojem će se moći osloboditi od stresa i biti zadovoljniji', izjavio je tada Pipunić.

U jednom od rijetkih intervjua za časopis Poduzetnik u ožujku ove godine objasnio je zašto izbjegava novinare.

'Nažalost, izgradili smo društvo da se uspjeh susjeda gleda sa zavišću i negativnom konotacijom jer je sigurno to sve ukrao. Ne želim da novinari mojoj djeci stvaraju krivu sliku o meni, da je tata neki tajkun i slično, da je veći i sposobniji od drugih, a tata je samo čovjek koji želi biti uspješan u svom poslu', rekao je Pipunić.

Svoj prvi značajniji kapital, barem prema njegovoj priči, stekao je još prije Domovinskog rata. Tada je još živio u svojoj rodnoj Modriči, u Bosanskoj Posavini. Kratko vrijeme radio je kao referent prodaje rezervnih dijelova, a onda je 1990. s puncem otvorio privatnu tvrtku koja se bavila trgovinom.

'Mi smo u dvije godine napravili ogroman skok gdje smo od minimalne plaće zarađivali ogroman novac. Tada je to bio neki drugi model, zatvoreno i kontrolirano tržište, bez tržišne ekonomije što bi značilo snađi se', ispričao je Pipunić za časopis Poduzetnik.

Kad je Bosanska Posavina pala u ruke Srba, Pipunić je s obitelji 1992. pobjegao u Osijek. Iste godine osnovao je tvrtku Žito 1992. koja se bavila trgovinom ratarskim kulturama i repromaterijalom potrebnim za ratarsku proizvodnju.

Od tada je Pipunićev biznis samo rastao. Sa svim bivšim poljoprivrednim kombinatima koji su sad u njegovom vlasništvu – Osijek, Valpovo i Orahovica – Pipunić je trgovao. Kad su došli u probleme pomagao im je novčanim ili robnim pozajmicama. Zbog toga je prilikom privatizacije bio u povoljnijem položaju od konkurenata. Gotovo sve tvrtke kupio je ili iz stečaja ili u predstečaju.

Kako se ipak nalazimo u Hrvatskoj gdje ništa ne može proći bez politike, Pipunić je svoj mir kupovao izdašnim donacijama. Za vrijeme vladavine Ive Sanadera donirao je HDZ-u, a dolaskom Kukuriku koalicije na vlast okrenuo se HNS-u koji je pod svoje uzeo gospodarski resor. U 2013. donirao im je čak 400.000 kuna, i to baš u godini kad je preuzeo uljaru Čepin.

Često se spominje i Pipunićeva povezanost s bivšim gospodarom Osijeka Branimirom Glavašem, ali nije jasno može li se tu govoriti o prijateljstvu ili samo o još jednom kupovanju mira.

'Pipunić je apolitičan tip. On samo želi da mu nitko ne smeta u njegovom biznisu. Nema nikakve stranačke prioritete zbog toga daje novac svima. Ipak kao Posavljak, čovjek koji je tradicionalan, može se reći da naginje desno', rekao nam je jedna Osječanin koji dobro pozna Pipunića.

Najveća kontroverza oko njega nastala je kad mu je nepoznati netko u veljači 2008. bacio dvije bombe u dvorište obiteljske kuće u centru Osijeka. Motiv, izvršitelj i naručitelj ostali su nepoznati do dan danas.