PRESUDNE REFORME

MMF: Regija se oporavlja, Hrvatska kaska

14.05.2015 u 14:14

Bionic
Reading

Gospodarstva središnje i jugoistočne Europe ove će godine nastaviti s oporavkom, po prosječnim realnim stopama rasta BDP-a koje će se kretati i iznad četiri posto, dok se u Hrvatskoj, nakon šest godina recesije, očekuje najmanja stopa rasta, od 0,5 posto, procjene su iz ovogodišnjeg regionalnog izvješća Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), predstavljenog u četvrtak u Hrvatskoj narodnoj banci

Izvješće se odnosi na zemlje središnje, istočne i jugoistočne Europe, baltičke zemlje te bivše sovjetske republike, među kojima po očekivanoj stopi rasta predvode Crna Gora i Makedonija, za koje u MMF-u u ovoj godini prognoziraju rast BDP-a od 4,7 odnosno 3,8 posto.

MMF je već ranije objavio kako očekuje da bi hrvatsko gospodarstvo trebalo ove godine zabilježiti rast aktivnosti za 0,5 posto, zahvaljujući ponajprije povoljnijem vanjskom okruženju koje podupire izvoz i potrošnju.

Stoga su, smatraju u MMF-u, u Hrvatskoj odlučne reforme i dalje od presudne važnosti za poticanje trajnog rasta i za generiranje zapošljavanja, a uključuju jačanje okvira za restrukturiranje duga privatnog sektora kroz sustav predstečajnih nagodbi, poboljšanje sustava upravljanja državnim poduzećima, pa i privatizacija dijela tih poduzeća, sveobuhvatna reforma javne uprave na državnoj i lokalnoj razini, izbjegavanje preklapanja socijalnih prava iz više izvora te daljnje destimuliranje prijevremenog umirovljenja.

Za baltičke zemlje u MMF-u prognoziraju prosječnu stopu rasta od 2,6 posto, za središnju Europu od 3,1 posto, a za tri zemlje jugoistočne Europe članice EU, Bugarsku, Rumunjsku i Hrvatsku, očekivana prosječna stopa rasta iznosi 2,1 posto. No, taj prosjek podiže Rumunjska, za koju u MMF-u očekuju gospodarski rast od 2,7 posto u ovoj godini. Jedina zemlja regije za koju u MMF-u i za ovu godinu prognoziraju nastavak recesije je Srbija, u kojoj nakon 1,8 posto pada u 2014. za 2015. prognoziraju pad BDP-a od 0,5 posto.

Pesimizam je najizraženiji u prognozama MMF-a za bivše sovjetske republike, prvenstveno Ukrajinu, za koju nakon 6,8 postotnog gospodarskog pada u 2014. ove godine u MMF-u očekuju pad od 5,5 posto. Osim zbog političke nestabilnosti u Ukrajini, ovako negativne prognoze u MMF-u temelje i na ovisnosti ukrajinskog, ali i susjednih zemalja, bivših sovjetskih republika, o ruskom gospodarstvu, za koje se ove godine očekuje pad BDP-a od 3,8 posto, a slijedeće za 1,1 posto.

Ovakve prognoze, pojasnila je zamjenica voditeljice Odjela za europske zemlje s rastućim tržištima u MMF-ovom Sektoru za Europu Jesmin Rahman, temelje se na očekivanom utjecaju nižih cijena nafte, nešto boljih izgleda za gospodarstvo Europske unije te usporavanje ruskog rasta u 2015. godini, ali i unutarnjih specifičnosti svake pojedine zemlje.