POTVRĐENA PROGNOZA

MMF o Hrvatskoj: Blagi rast BDP-a, ubrzanje u 2016.

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 14.04.2015 19:54
  • Objavljeno 14.04.2015 u 18:08
Grčić Milanović vlak

Grčić Milanović vlak

Izvor: Pixsell / Autor: Žarko Bašić

Hrvatsko gospodarstvo trebalo bi ove godine porasti 0,5 posto, potvrdio je u utorak Međunarodni monetarni fond (MMF) važeće prognoze, a u 2016. očekuju ubrzanje aktivnosti. Time je MMF u aktualnim redovnim proljetnim prognozama za svjetsko gospodarstvo potvrdio procjene za Hrvatsku iz listopada prošle godine, a prepolovili su jesenje prognoze pada aktivnosti u 2014., na 0,4 posto

Za iduću godinu MMF očekuje ubrzanje rasta aktivnosti u hrvatskom gospodarstvu, na jedan posto.

Znatno je pak izmijenjena prognoza inflacije u Hrvatskoj u ovoj godini. Tako sada u MMF-u očekuju pad potrošačkih cijena za 0,9 posto dok su u jesenjim prognozama predviđali njihov blagi rast, za 0,2 posto. U idućoj bi godini prema aktualnom izvješću trebale ponovo porasti, za 0,9 posto.

Prognoza stope nezaposlenosti u Hrvatskoj u ovoj godini blago je podignuta, na 17,3 posto, sa 17,1 posto navedenih u jesenjim prognozama. Za 2016. godinu očekuje se njezino klizanje na 16,9 posto.

MMF je potvrdio i jesenju prognozu o višku na tekućem računu bilance plaćanja Hrvatske u ovoj godini, od 2,2 posto hrvatskog BDP-a. Za iduću godinu predviđaju blago smanjenje viška, na dva posto, pokazuju najnovije procjene.

Za svjetsko gospodarstvo u cjelini međunarodni zajmodavac očekuje istu stopu rasta kao i u zimskim međuprognozama, od 3,5 posto, pri čemu bi efekt snažnijeg rasta razvijenih gospodarstava trebao neutralizirati slabiji rast u skupini gospodarstava u nastajanju. U 2016. aktivnosti bi trebale blago ubrzati, na 3,8 posto.

MMF popravio prognozu rasta slovenskog BDP-a

Slovenski BDP ove će godine porasti za 2,1 posto u odnosu na prošlu, prema novoj prognozi koju je objavio MMF popravivši tako svoju zadnju najavu iz veljače da će rast gospodarske aktivnosti u Sloveniji u ovoj godini biti 1,9 posto.

'Slovenija je prevladala ozbiljnu krizu i opet je u fazi rasta, ali rizici ostaju veliki', rekla je komentirajući izvješće Delia Velculescu, voditeljica misije MMF-a, dodavši da unatoč jenjavanju kriznog razdoblja vlada treba nastaviti sa strukturnim reformama, ubrzati promjene i ne dopustiti da se 'uspava'.

Kao ključne izazove koji očekuju slovensku vladu premijera Mire Cerara MMF izdvaja potrebu daljnjeg jačanja bankarskog sektora, smanjivanje opsega loših kredita u bankama, održivost javnih financija i nastavak započetih reformi.

Nakon lanjske inflacije, koja je u Sloveniji iznosila 0,2 posto, MMF je iznio prognoze po kojoj će se sada nastaviti trend smanjivanja cijena i deflacije iz zadnjih mjeseci. Očekuje se deflacija od 0,4 posto u ovoj godini te ponovno inflacija od 0,7 posto u 2016. godini, kad se očekuje i novi porast slovenskog BDP-a od 1,9 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!