PROGRAM HBOR-A

Mladim poduzetnicima krediti s kamatom od 2 posto

26.08.2013 u 16:13

Bionic
Reading

Poduzetništvo mladih novi je program Hrvatske banke za obnovu i razvitak putem kojeg novi poduzetnici i mladi ljudi mogu dobiti kredit i do 1,8 milijuna kuna uz kamatu od samo 2 posto

Maras o Dalekovodu

'Ocijenili smo da bi propast te tvrtke bila ogromna šteta. Ako Dalekovod ode u stečaj, više nikada nećemo imati takvu tvrtku', poručio je Maras.

Sredstva za dodjeljuju na 12 godina uz dvije godine otplate, a inicijalna kamata je 4 posto, međutim uz subvenciju Ministarstva poduzetništva i obrta ona pada na 2 posto. Krediti su osmišljeni za mlade do 30 godina, a primjer uspješne tvrtke s mladima je Sion Grupa d.o.o., prva hrvatska tvornica sušenog drvenog ogrjeva i usitnjenog drveta za potpalu, u kojoj radi 29 ljudi, a najstariji zaposlenik ima 34 godine.

Postoji i kreditna linija za poduzetnike početnike prema kojoj se može dobiti i do 1,8 milijuna kuna uz kamatu od 2 posto, ali je potrebno imati 15 posto učešća. To su samo dvije nove kreditne linije koje se financiraju direktno iz sredstava HBOR-a, među ukupno šest njih preko kojih se može izboriti pravo na subvencioniranje kamate.

Inače, od 40 milijuna kuna raspoloživih za subvencije kredita poduzetnika do 12. kolovoza iskorišteno je tek 38 posto pa ministar Gordan Maras poziva poduzetnike da iskoriste mogućnost snižavanja kamate na kredite.

''Suša' je u kreditiranju malih i srednjih poduzetnika kod poslovnih banaka jer im je očito previše riskantno kreditirati ovaj sektor. Zato se trudimo nadomjestiti potrebu za kreditiranje sredstvima HBOR-a, EIB-a i EBRD-a', kazao je ministar Maras. HBOR je odobrio i u prvoj polovici godine plasirao 11,7 posto više novca nego lani, pri čemu su krediti za investicije porasli 50 posto. Tako HBOR financira trećinu svih novih investicija malog i srednjeg poduzetništva.

'Najvažniji program koji potičemo je program Pronalasci jer bez novih proizvoda i razvoja nema ni novih zapošljavanja', poručio je Antun Kovačev, predsjednik Uprave HBOR-a.