stala ekonomija

Mjere suzbijanja pandemije srezale UniCreditove prihode u drugom tromjesečju

06.08.2020 u 18:13

Bionic
Reading

Talijanska banka UniCredit izvijestila je u četvrtak o padu prihoda i dobiti u drugom tromjesečju pod utjecajem mjera suzbijanja pandemije koronavirusa koje su zakočile ekonomsku aktivnost na svim njezinim ključnim tržištima

Ukupni prihodi pali su 7,7 posto, na 4,2 milijarde eura. Pred kraj tromjesečja mnoge su mjere suzbijanja pandemije ublažene pa su se rezultati poboljšali, napominju u UniCreditu.

Neto prihodi od kamata smanjeni su 4,5 posto, na 2,39 milijardi eura, što u banci objašnjavaju sniženjem kamatnih stopa u srednjoj i istočnoj Europi i SAD-u, i bančinom 'konzervativnom pristupu riziku', uključujući potrošačko financiranje, prije pandemije.

Banka ističe da u koronakrizi podupire gospodarstvo moratorijem na kredite ukupne vrijednosti 35 milijardi eura, te ukupno sedam milijardi eura kredita pod državnim jamstvima.

Izvješće pokazuje da su bančini neto prihodi od naknada i provizija u drugom tromjesečju potonuli 11,8 posto, na 1,38 milijardi eura.

Svijetla točka bila je dobit od trgovanja koja je porasla 18,7 posto, na 357 milijuna eura. 

Neto dobit potonula je 77,4 posto, na 420 milijuna eura.

Kada se isključe jednokratne stavke, temeljna neto dobit, koja se koristi za distribuciju kapitala dioničarima, gotovo je prepolovljena, na 530 milijuna eura.

Neto otpisi nenaplativih kredita i rezervacije za jamstva i obaveze porasli su 32,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosili su 937 milijuna eura.

Stopa adekvatnosti kapitala iznosila je na kraju lipnja 13,85 posto i bila je viša za 0,41 postotni bod nego na kraju ožujka.

Unicredit je potvrdio da će poštovati preporuke Europske središnje banke (ECB) i da neće isplaćivati dividende niti otkupljivati dionice u ovoj godini.

Ponovo će ih početi isplaćivati od sljedeće godine, prema programu koji predviđa isplatu 50 posto temeljne neto dobiti, i to 30 posto u gotovini i 20 posto kroz otkup dionica.

Potvrdili su i da u 2021. očekuju neto dobit u rasponu od tri do 3,5 milijardi eura.