vlasnici zabe

Otpis pogodio UniCredit, neto dobit samo 29 milijuna eura

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 08.11.2018 15:48
  • Objavljeno 08.11.2018 u 15:48
Unicredit

Unicredit

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Talijanska banka UniCredit izvijestila je u četvrtak da su njezinu neto dobit u trećem tromjesečju pogodili otpis udjela u turskoj banci Yapi Credi i rezervacije za troškove vezane za kršenje američkih sankcija Iranu. U razdoblju od srpnja do rujna talijanska je banka, vlasnica Zagrebačke banke, poslovala s neto dobiti od 29 milijuna eura. U istom razdoblju prošle godine neto dobit iznosila je 2,82 milijarde eura.

U banci navode da su u trećem tromjeseču otpisali 846 milijuna eura udjela u turskoj banci Yapi Credit i rezervirali dodatna sredstva za nagodbu u sporu s američkim vlastima o kršenju sankcija Iranu.

Visina rezervacija nije navedena. Vlasti njujorškog okruga dostavile su banci 2011. godine zahtjev za dostavom dokumenata vezano za niz poslova u kojima su sudjelovale iranske kompanije, podsjeća Reuters. Američko ministarstvo pravosuđa otvorilo je 2012. godine istragu a UniCredit provodi i internu provjeru kako bi utvrdili je li njihovo poslovanje bilo usklađeno sa sankcijama.

Ako se isključe jednokratne stavke, bančina je prilagođena neto dobit u trećem tromjesečju iznosila 875 milijuna eura. I prošlogodišnjem trećem tromjesečju bilježili su jednokratne troškove, pa im je prilagođeni iznos neto dobiti prema danas objavljenom izvješću iznosio 835 milijuna eura. Bančini su prihodi u trećem ovogodišnjem tromjesečju porasli dva posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 4,81 milijardu eura.

Neto prihodi od kamata uvećani su 7,2 posto, na 2,76 milijardi eura. Neto prihodi od naknada i provizija porasli su 2,5 posto, na 1,63 milijarde eura. Neto dobit od trgovanja pala je 27,4 posto, na 277 milijuna eura.

Neto otpisi kredita i rezervacije za jamstva i obveze uvećani su 2,8 posto, na 696 milijuna eura. Stopa adekvatnosti kapitala iznosila je na kraju rujna 12,11 posto i manja je za 0,4 postotna boda u odnosu na kraj lipnja.

"U (trećem) tromjesečju smo poduzeli odlučne korake vezano za jednokratne stavke; uključujući otpis 846 milijuna eura našeg udjela u Yapiju i dodatne rezevacije vezano za predstojeću nagodbu za navodno kršenje američkih sankcija", tumači u priopćenju izvršni direktor UniCredita Jean Pierre Mustier.

Ukupni su troškovi i rezervacije u trećem tromjesečju iznosili 741 milijun eura.

Reuters podsjeća da su problemi u turskom gospodarstvu i pad lire teško pogodili bankovni sektor u toj zemlji, nadovezujući se na probleme s kojima se UniCredit suočava u matičnoj Italiji zbog vladinih planova opsežne proračunske potrošnje i posljedičnog poskupljenja troškova zaduživanja za državu.

Uprava UniCredita potvrdila je zacrtanu godišnju neto dobit za iduću godinu od 4,7 milijardi eura. Snizili su pak zacrtanu razinu prihoda u 2019. s 20,6 na 19,8 milijardi eura, što bi značilo da će biti na razini ovogodišnjih.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!