PRIJATELJSTVO SA ŠEFOM CARINE

Miškovićevi mutni poslovi na Wikileaksu

Miroslav Mišković

Miroslav Mišković

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Delta Holding Miroslava Miškovića nastao je na korupciji i na leđima srpskog naroda koji je patio za vrijeme sankcija i hiperinflacije, navodi se u američkim dokumentima koje je objavio Wikileaks

U dokumentima, za koje Wikileaks tvrdi da ih je Ambasada SAD-a uputila iz Beograda u Washington 2007. godine, stoji da postoje čvrsti dokazi da je Mišković sudjelovao u nečuvenoj političkoj korupciji.

'On je dominirao u bankarstvu, sektoru osiguranja i prodaji potrošačkih roba, nakon što je stekao ogromno bogatstvo, kao sudionik u korupciji za vrijeme Miloševićeve vlasti tijekom devedesetih godina', prenosi Wikileaks poruke američkog ambasadora.

Prema tom dokumentu, bivši direktor Carine Mihalj Kertes je omogućio Miškoviću poseban tretman za kompaniju Delta, koja je imala grace period od 45 dana za plaćanje troškova carine, što je imalo velikog značaja u vrijeme hiperinflacije.

Također, Delti je omogućeno da svoju robu isporuče direktno u Beogradu, a ne na graničnom prijelazu, i da je skladište u carinskim depoima i kasnije prodaju kad im odgovara.

Prema neimenovanim službeniku Carine, koji je citiran u dokumentu američke ambasade, čak se događalo da ponekad Delta uopće niti ne plati carinu.

Wikileaks navodi i da ambasada SAD posjeduje kopiju pisma iz 1996. godine, u kome se navodi da Kertes omogućava poseban tretman za kompaniju Delta.

'Smatramo da prema Miškoviću, u najmanju ruku, trebamo se ponašati slično i da mu se ne treba omogućiti ulazak u SAD poslije njegove pljačke Srbije', ocijenio je ambasador SAD.

Iz carinske uprave Srbije nitko danas nije želio komentirati navode Wikileaksa, ističe agencija Reuters koja ih je kontaktirala.

U kompaniji Delta im je rečeno da Mišković nikada ne daje intervjue medijima, a šefica odnosa s javnošću te kompanije Jelena Krstović samo je rekla da je Delta uvijek radila u skladu sa zakonima Srbije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi