U SAVA CENTRU

Moćni srpski Delta Holding želi ulagati u Hrvatsku, otkrili su nam planove za naše tržište

Bionic
Reading

Dostigli su 860 milijuna eura prihoda od prodaje - 12 posto više nego 2022. - a EBITDA iznosi 88 milijuna eura, za 18 posto više u odnosu na godinu ranije. Jedan od najvećih holdinga u Srbiji i regiji u novoobnovljenom Sava centru - koji nazivaju krunom uspjeha u 2023. - predstavio je rekordne rezultate tvrtke i najavio milijunske investicije u sljedeće tri godine. Kako su najavili iz Delta Holdinga, u 2024. godini planiraju prihode od preko milijardu eura (točnije 1,065 milijuna eura i EBITDA-u od 110 milijuna eura), a hrvatskim novinarima otkrili su planove i za tržište Lijepe Naše

Delta Holding, koji na tržištu postoji već gotovo tri desetljeća, danas čine članice koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom, maloprodajom, prodajom automobila, nekretninama, financijama - među ostalim.

Bila je to stoga prilika da novinari iz Hrvatske provjere kakav je interes pojedinih članica za Hrvatsku, konkretno hotelijerski biznis.

'Uvijek ističemo želju za posjedovanjem prestižnih hotela u svim glavnim gradovima bivše Jugoslavije. Poslije oporavka tržišta od krize puno je zanimljivih projekata, ali u Hrvatskoj zasad nismo naišli na dovoljno zanimljiv projekt. Međutim budno pratimo. Želimo najprije vidjeti ima li neki projekt smisla. Zagreb ima potencijala, o hrvatskoj obali ne moramo ni govoriti, no sve ovisi o ponudi i dogovoru.

Voljeli bismo širenje na obale u regiji, a Hrvatska ima najbolju i najrazvijeniju obalu, stoga bismo rado bili prisutni ondje. Iskreno govorimo o svim projektima i ne obećavamo - pratimo prilike da ili budemo u glavnim gradovima država bivše Jugoslavije ili na obalama. I sami prodavatelji ispipavaju teren kao i mi kupci. Većinu projekata ostvarujemo preko kredita, a na ruku nam ne idu trenutno visoke kamate, stoga smo oprezni', rekao je hrvatskim novinarima Andrej Sovrović, član Izvršnog odbora kompanije Delta Holding i cluster general menadžer za kompaniju IHG Hotels & Resorts.

S obzirom na to da je svojevremeno Delta Holding htio kupiti hotel Esplanade u Zagrebu, hrvatski novinari pitali su postoji li i dalje taj interes ili je to završena priča. Na to je Sovrović priznao da im je hotel Esplanade ostao svojevrsna tiha patnja, na koju i dalje čekaju, iako su, ističu, svjesni značenja tog hotela za Zagreb i Hrvatsku. 'To je najbolji hotel u Zagrebu i pitanje je bi li vlasnici uopće razmišljali o prodaji, no kako je Esplanade oduvijek velika želja našeg vlasnika, vjerujem da mi u Delta Holdingu ostajemo zainteresirani za taj hotel i čekamo svoju priliku', rekao je Sovrović.

Investiranje u poljoprivredu u Hrvatskoj

Osim u hotelijerstvo, Delta Holding zainteresiran je za investiranje u poljoprivredu na hrvatskom tržištu. Delta Agrar tako na naše tržište najviše izvozi kukuruz, soju, tjesteninu i jabuke, a pritom surađuje s velikim trgovačkim lancima poput Konzuma, Tommyja ili Plodina.

Generalni direktor Delta Agrara Luka Popović rekao je hrvatskim novinarima da oni ne odustaju od hrvatskog tržišta i investiranja u proizvodnju, stoga čekaju pravu priliku. 'Ne zadovoljavamo se time da budemo 16. igrač na tržištu, nego tražimo priliku da bismo bili pravi igrač', ustvrdio je.

Iako suzdržan oko tog pitanja, Popović je rekao i da im se najava moguće prodaje poljoprivrednih kompanija Fortenova grupe (Belje, PIK, Vupik) čini 'zanimljivom prilikom', no čekaju pod kojim uvjetima će to biti. 'To su najbolje poljoprivredne tvrtke u Hrvatskoj, fantastična imanja i zanimaju nas, no nedostaje nam informacija kako će se ta prodaja odvijati i pod kojim uvjetima', rekao je Popović.

Podsjetimo, Fortenova grupa u utorak je započela proces ispitivanja interesa za potencijalnu prodaju svog poslovnog područja poljoprivreda, poslavši informativni materijal na adrese više moguće zainteresiranih kupaca. Također, u Hrvatskoj je postojao Delta Agrar, koji je ugašen zato što je Delta Holding već bio prisutan s drugom tvrtkom za distribuciju - Delta DMD.

Rekordni rezultati i milijunske investicije Delta Holdinga

Izvršna direktorica i viša potpredsjednica za ekonomiju i financije Delta Holdinga, Milka Vojvodić, predstavila je njihove rezultate i planove. Dostigli su 860 milijuna eura prihoda od prodaje - 12 posto više nego 2022. - a EBITDA iznosi 88 milijuna eura; za 18 posto više u odnosu na godinu ranije.

Uložili su 118 milijuna eura u renovaciju Sava centra, najvećeg kongresnog, kulturnog i poslovnog centra u Srbiji te jednog od najvećih centara u jugoistočnoj Europi. 'To je trajalo nepune dvije godine, a danas imamo moderan kongresno-kulturno-povijesni centar', ustvrdila je Vojvodić.

Osvrnula se na geopolitičke i makroekonomske uvjete proteklih godina te njihov utjecaj na gospodarstvo.

'Globalna ekonomija je pod pritiskom ratnih sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku. Iako je inflacija niža, i dalje je preko očekivanja, a tu su i visoke kamatne stope, no u očekivanju smo da će se one smanjiti u drugom kvartalu ove godine.

Prošle godine investirali smo više od 140 milijuna eura, a do 2027. godine planiramo ulaganja od preko 900 milijuna', najavila je Vojvodić te dodala da se to odnosi na razvoj projekata u real estateu, ali i poljoprivredi, ulaganje u stočarstvo, voćarstvo, auto biznis te ekspanziju Ananasa na novo tržište e-commerce biznisa.

'U 2023. godini uplatili smo u proračun Srbije 180 milijuna eura. Što se tiče planova za 2024. godinu, ciljamo na rekordne prihode od preko milijardu eura i EBITDA-u od 110 milijuna eura', najavila je izvršna direktorica, nakon čega su planove i investicije najavili čelnici pojedinih članica Delta Holdinga.

Angelina Nekić, generalna direktorica Delta RealEstatea, istaknula je da je rekonstrukcija Sava centra projekt koji je obilježio cijelu prošlu godinu te najavila nastavak rekonstrukcije Plave sale s 4000 mjesta, u koju su uložili značajna sredstva kako bi omogućili suvremen audiovizualni doživljaj. Nju će svečano otvoriti i predstaviti u rujnu ove godine, najavila je direktorica.

'Ne stajemo s investicijama. Završetkom Sava centra ulazimo u novi investicijski ciklus. U naredne tri godine krećemo s tri monumentalna projekta vrijedna 800 milijuna eura – jedan u Novom Sadu i dva u Beogradu.

Prvi je Delta Iron – u Novom Sadu izgradit ćemo poslovni centar od 40.000 četvornih metara. Riječ je o investiciji vrijednoj 85 milijuna eura. Želimo Novom Sadu dati moderni poslovni centar koji mu je nedostajao; bit će to jedna od najzelenijih zgrada u Srbiji s geotermalnim pumpama i suvremenom tehnologijom ESG.

Delta Land je projekt u središtu Beograda, na Bulevaru despota Stefana, te predstavlja stambeno-poslovni koncept, odnosni stambeni, poslovni i retail kompleks. Prostirat će se na 300.000 četvornih metara, a investicija vrijedi 450 milijuna eura. 'Suvremenom kupcu stana omogućit ćemo koncept prema kojem će imati priliku dijeliti sadržaj s ostalima; u srcu grada imat će pristup dvorištu. Neki objekti su kulturno dobro, a ovaj je ostavština arhitekta i gradonačelnika Miloša Savčića; rekonstrukcijom ovih projekata odajemo mu počast.

Treći projekt u Beogradu je biser među našim projektima - Delta District u srcu Novog Beograda, gdje ćemo na 100.000 četvornih metara objediniti poslovni prostor i luksuzni smještaj. Riječ je o investiciji vrijednoj 250 milijuna eura mješovite namjene – poslovnoj zgradi spojenoj s hotelom. U okviru tog projekta bit će otvoren i InterContinental, novi hotel najviše kategorije', najavila je Nekić.

Sovrović je ustvrdio da njihovi hoteli bilježe 'odlične rezultate'; od InterContinentala u Ljubljani, boutique hotela Indigo, koji je ostvario suradnju s restoranom Cveće zla, do Crowne plaze Belgrade te Radisson Collectiona, koji je tvrtka akvizirala prošle godine, a za koji je rekao da vjeruju kako će 'uskoro dobiti status zvijezde'.

Usto je najavio promjene i dodatne renovacije u hotelima, širenje i novi hotel u Beogradu - InterContinental. Deltini hoteli tijekom 2023. ostvarili su ukupan prihod od 39 milijuna eura, a u 2024. zacrtali su 14 posto veći prihod - 42 milijuna eura.

Luka Popović, generalni direktor Delta Agrara, najavio je da će u ovoj godini u tehnologiju uložiti više od 31 milijun eura, što je 17 milijuna eura više nego lani, te ostvariti prihode od 340 milijuna eura, 22 posto više nego 2023.

'Usmjereni smo na digitalno doba te pametnu i preciznu poljoprivredu, pa tako i digitalizaciju poljoprivrede. Lani je mapirano više od 90 posto zemljišta, oformili smo tim, a vjerujem da uskoro možemo očekivati i berbu jabuka pomoću robota. Srbija je jedan od najvećih proizvođača voća u ovom dijelu Europe.

Što se proizvodnje jabuke tiče, jedni smo od najvećih, a dominantni smo i što se tiče proizvodnje trešanja, za koje vidimo potencijal u izvozu u zapadnu Europu, primjerice Njemačku i Veliku Britaniju. Izvozimo u Sjevernu Ameriku, Europu, Aziju, Bliski istok - lani je vrijednost izvoza iznosila 70 milijuna eura', naveo je Popović i dodao da im je Rusija sve manje važno tržište te da ih sve više prepoznaju azijska tržišta poput Indije.

'Naše jabuke završile su lani i u Africi, u Ruandi. Ciljamo i na Australiju i više azijskih zemalja', najavio je Popović.

Aleksandra Đurđević, generalna direktorica Delta Auta, navela je da su 2023. prodali više od 3800 vozila, što predstavlja rast od 28 posto, te da je nakon oporavka tržišta rastao segment premium vozila. Lidersku poziciju imao je BMW što se tiče automobila, a Đurđević je rekla i da su uspjeli prodati 40 posto vozila skupljih od 100.000 eura.

'Nakon prve godine Delta Auto, kao ekskluzivni uvoznik brenda Maserati za područje Srbije, Hrvatske i Slovenije, ostvario je prodaju 32 vozila. Tijekom ove godine predstavit ćemo čak 20 novih modela iz našeg portfelja - BMW, Mini, Hondu i KTM', navela je Đurđević.

Najavila je investicijski ciklus Delta Auta u 2024. – više od 30 milijuna eura ulaganja te novi multibrend salon na 13.146 četvornih metara 'sa suvremenom i zelenim rješenjima te punjačima za električna vozila na više lokacija'. Taj multibrend salon obuhvatit će i novi prodajni salon Maseratija, za koji se u drugoj polovici 2024. očekuje širenje u Sloveniji i Hrvatskoj te pokretanje trening centra.

Lazar Petrović, generalni direktor Delta DMD-a, jednog od najvećih distributera u regiji, kaže da su na tržištu Crne Gore ostvarili preko 50 milijuna eura prihoda, a u Srbiji su imali rast od 24 posto.

'Lani smo postali distributer broj jedan u Crnoj Gori za brend Ferrero', pohvalio se i najavio da u 2024. planiraju rast prihoda od 34 posto, na 109 milijuna eura, te ekspanziju na tržišta Sjeverne Makedonije i Albanije. Prošle godine u Hrvatskoj su otvorili Delta Transportni sistem (DTS).

Marija Desivojević Cvetković, viša potpredsjednica za strategiju i razvoj, osvrnula se na poslovanje najmlađe tvrtke Delta Holdinga - e-commerce biznisa Ananas, koji je 2023. prvi put poslovao cijele godine, a broj partnera porastao je trostruko - s 288 u 2022. na 895 u 2023. godini, dok je broj artikala narastao sa 130.000 na 350.000.

Desivojević Cvetković najavila je da planiraju širenje biznisa, povećanje baze partnera za preko 2000, uz povećanje ponude na više od milijun artikala, nastavak regionalne ekspanzije, inovacije i daljnju primjenu AI rješenja u poslovanju.

Najavili su i da u ovoj godini izlaze na dva nova tržišta nakon Sjeverne Makedonije - najprije na tržište Crne Gore, potom u Bosnu i Hercegovinu, a oči su im, kažu, uprte i na tržišta Kosova i Albanije.

U 2023. oformili su tim ljudi za umjetnu inteligenciju i istraživanje tržišta te obučavaju ljude, što je lani rezultiralo pokretanjem 14 projekata baziranih na primjeni AI-ja. Istaknula je i da su usmjereni na kibernetičku sigurnost – uspostavljanje profesionalnog security officea, napredna sigurnosna rješenja za IT infrastrukturu i cyber security awareness.

'Ananas je lani imao po 250 napada dnevno, a Delta Holding je općenito česta meta, zbog čega uvodimo novu poziciju CISO, odnosno izvršnu poziciju u timu za pitanje kibernetičke sigurnosti', najavila je.

Pohvalila se i održivim poslovanjem tvrtke, navodeći da na 15 lokacija imaju solarne elektrane ukupne snage 4,7 megavatsati te da su smanjili emisije ugljikovog dioksida, a reciklažom 1300 tona ambalažnog papira, tvrdi potpredsjednica, sačuvali su 22.000 stabala i 41 milijun litara vode. 'Iako su nove elektrane na devet lokacija puštene u rad u jesen 2023. godine, ukupna proizvodnja lani bila je četiri puta veća od proizvodnje u 2022. godini, a iznosila je 1642 megavatsata', rekla je Desivojević Cvetković.

Najavila je i treći ciklus projekta 'Naše selo', kojim, kako je objasnila, žele potaknuti razvoj poljoprivrede u nerazvijenim predjelima te obnovu sela u Srbiji.