DVA IZDANJA

Mirovinski fondovi razgrabili državne obveznice

20.07.2012 u 15:49

Bionic
Reading

Ministarstvo financija realiziralo je na domaćem tržištu kapitala izdanje dviju obveznica u ukupnom iznosu od oko pet milijardi kuna - četverogodišnje kunske obveznice u iznosu dvije milijarde kuna te desetogodišnje obveznice uz valutnu klauzulu u iznosu od 400 milijuna eura

Kamatna stopa na četverogodišnje kunske obveznice je 5,75 posto godišnje, a na desetogodišnje obveznice uz valutnu klauzulu 6,50 posto.

'Tim izdanjem na domaćem tržištu dobrim smo dijelom završili financijske transakcije za ovu godinu, pokrili financijske obveze i deficit projiciran u državnom proračunu', kazao je ministar financija Slavko Linić na današnjoj konferenciji za novinare.

Ministarstvo je bilo planiralo novo izdanje obveznica u iznosu od oko četiri milijarde kuna, no interes investitora je bio znatno veći, ponude su bile u iznosu od devet milijardi kuna, pa je Ministarstvo odlučilo povećati iznos na pet milijardi kuna.

Veliki interes investitora bio je i razlog da su obveznice izdane uz premiju od samo 0,05 posto (0,05 postotnih bodova), kazao je Linić.

Procedura izdanja obveznica završena je jučer, a obveznice se uplaćuju u ponedjeljak, 23. srpnja.

Najvećim dijelom kupci obveznica su domaći mirovinski fondovi

Aranžeri izdanja obveznica na domaćem tržištu su Erste&Staiermaerkische Bank, Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank Austria i Zagrebačka banka.

Tim izdanjem zaključeno je planirano financiranje državnog proračuna za ovu godinu na domaćem i inozemnom tržištu kapitala, pa u Ministarstvu financija najavljuju da će planirani prihod od dvije milijarde kuna od privatizacije Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke biti usmjeren na smanjenje kratkoročnog zaduženja države putem trezorskih zapisa.