HSU PODUPIRE VLADU

Mirovine zamrznute do kraja 2010. godine

22.07.2009 u 16:00

Bionic
Reading

Predstavnici Hrvatske stranke umirovljenika i umirovljeničkih udruga podržali su vladine prijedloge uvođenja kriznog poreza i podizanje stope PDV-a

'Podržat ćemo sve ono što s Vladom dogovore sindikati, jer smo mi dio istog bratstva', rekao je Silvano Hrelja nakon sastanka u Banskim dvorima.

Umirovljenici su odustali od usklađivanja mirovina do kraja 2010. To znači da će sve mirovine biti do tada zamrznute, a na one iznad tri tisuće kuna uvest će se i krizni porez.

'Jedino u slučaju da troškovi života u idućoj godini porastu za više od tri posto, HSU će s Vladom sjesti za stol i tražiti usklađivanje', rekao je Hrelja. 

Umirovljenici su ustrajali na zahtjevu da Vlada ukine dužnosničke mirovine po uzoru na Sloveniju, dodajući da je smanjenje njihovih mirovina samo čista kozmetika i zavaravanje građana. Od Vlade traže i da se kao dodatak na mirovine novih umirovljenika uključi mirovinska osnovica, da TV pretplata bude jedan i pol posto mirovine te da se ukine zdravstveni doprinos na mirovine više od 5.108 kuna.