ULAGANJE U DEŽELI

Mirovinci: Nismo izgubili u Mercatoru, a sad vjerujemo u Todorića

24.09.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Paralelno s višegodišnjim pokušajima Agrokora da preuzme Mercator, što mu je u konačnici i uspjelo zaključenjem kupoprodajnog ugovora ove godine u lipnju, hrvatski mirovinski fondovi čitavo su vrijeme pratili situaciju kupujući dionice slovenskog trgovačkog lanca. Prvi je prije nekoliko godina u igru s Mercatorovim dionicama ušao AZ fond, a kasnije su mu se pridružili Erste Plavi i PBZ - Croatia osiguranje

S obzirom na to da svako ulaganje mirovinskih fondova pod povećalo stavlja i drugo pitanje – gdje se ulaže novac od naših mirovina - tportal je provjerio je li se mirovincima isplatilo ulaganje u Mercator.

Dionica Mercatora strmoglavo je pala tijekom posljednjih pet godina. I dok se 2009. tom dionicom trgovalo po cijeni od oko 200 eura, danas se njome trguje po samo 74 eura.

Cijena pak po kojoj je Agrokor kupio većinski udio u Mercatoru (53 posto) je 86 eura po dionici, a slovenski analitičari tvrde da su male šanse da će oni koji nisu dionice prodali Agrokoru tijekom ponude za preuzimanje (a među njima su i naši mirovinci) u skoroj budućnosti dobiti više od tog iznosa.

Po okončanju ponude za preuzimanje, Agrokor je stekao nešto više od 80 posto dionica u Mercatoru, a na redu je i dokapitalizacija teška 200 milijuna eura koju provodi samo koncern Ivice Todorića, čime će se njegov udio popeti na oko 88 posto. Vlasnički udio hrvatskih mirovinaca u Mercatoru koji je sada ukupno nešto veći od 12 posto, nakon Agrokorove dokapitalizacije će se i razvodniti.

Ako Todorić stekne 90 posto Mercatora, može, sukladno slovenskoj legislativi, po nekoj fer cijeni istisnuti preostale dioničare što dodatno pogoršava poziciju naših fondova.

Nepoznato je kad su točno i po kojoj cijeni mirovinci kupili prve dionice Mercatora i žulja li ih danas razlika između te vrijednosti i one po kojoj se trenutačno trguje na burzi. S obzirom na to da dionice nisu prodali Ivici Todoriću, izgleda da očekuju cijenu višu od 86 eura.

U AZ fondu koji trenutačno ima 316.131 dionicu Mercatora (ili 8,4 posto vlasništva) tvrde kako je to bilo 'po prosječnoj cijeni koja je znatno niža od navedene'. 'Pripis dividende u međuvremenu je dodatno smanjio inicijalni trošak stjecanja dionica', objašnjavaju u AZ fondu. Prema sadašnjoj tržišnoj vrijednosti njihov paket dionica vrijedi oko 24 milijuna eura. Zanimljivo je i da je broj dionica Mercatora koje se nalaze na skrbničkom računu SG Splitske banke, na kojem i AZ fond drži dionice Mercatora, tijekom ove godine smanjen za 86.405 dionica. Nepoznato je tko osim AZ obveznog fonda, te AZ dobrovoljnog fonda ima još dionice na tom računu.

U PBZ - Croatia osiguranju tportalu su rekli da imaju manje od jedan posto dionica Mercatora u portfelju.
'Nismo ih prodavali u procesu javne ponude, jer očekujemo određene pozitivne pomake u poslovanju zbog procesa spajanja, na tržištima na kojima će Mercator nastaviti poslovati, što će, nadamo se, dovesti do pomaka u budućim cijenama', optimistični su oko buduće vrijednosti Mercatorove dionice u tom fondu.

'Erste Plavi posjeduje oko 1,1 posto Mercatora, a taj je udjel prikupljan tijekom duljeg vremena. Sukladno Zakonu o obveznim mirovinskim fondovima, ne možemo komentirati ulagačku strategiju fonda u budućnosti u vezi s pojedinim vrijednosnim papirima', poručili su iz Erste Plavog.

Upućeni u priču vjeruju da Agrokor ima sigurno neki 'deal' s mirovincima te da oni u Mercatoru neće ostati kratkih rukava. Agrokor s njima njeguje jako dobre odnose i u Leduu koji su fondovi tijekom dokapitalizacije prije skoro dvije godine ubrizgali oko pola milijarde kuna.