'NE ČINITE DALJNJU ŠTETU'

Ministarstvo poziva prosvjednike na razgovor s mljekarama

19.02.2012 u 11:42

Bionic
Reading

Ministarstvo poljoprivrede danas je ponovilo poziv proizvođačima mlijeka da se povuku s cesta i, kako navode u priopćenju, 'ne čine daljnju štetu', te da se vrate argumentiranim raspravama u Ministarstvu i mljekarama sukladno zaključcima prošlotjednog sastanka

S obzirom na tada usvojene zaključke, "tvrdnje dijela proizvođača o cijeni od 2,30 kuna nije točna, jer nije ni bilo razgovora o cijeni u mljekarama. Mljekare pozivaju udruge proizvođača na dogovor o cijeni mlijeka sljedeći tjedan", kaže se u današnjem očitovanju Ministarstva poljoprivrede o nastavku prosvjeda mljekara.

"Štete koje su nastale zbog neotkupljenoga mlijeka, mjere se u milijunima litara i najviše su pogodile proizvođače mlijeka, a nastale su zbog blokade mljekara od strane djela proizvođača mlijeka čiji je iskaz nezadovoljstva neutemeljen, neargumentiran i nelegitiman, te dijelom osobno i politički motiviran", kaže se u očitovanju.

"Veliki problem proizvođača mlijeka je razjedinjenost u stavovima. Na sastanku u Ministarstvu predstavnici proizvođača složili su se sa zaključcima, a nakon izlaska sa sastanka dio njih zastupa drugo mišljenje. Indikativan je i primjer predstavnika Hrvatske poljoprivredne komore koji se složio na sastanku sa zaključcima Savjeta, dok se njegov predsjednik i direktor sada ne slažu sa svojim predstavnikom i to tri dana nakon sastanka," kaže se u očitovanju.

Ministarstvo podsjeća da su na sastanka Stručnog savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka, održanom u Ministarstvu poljoprivrede 15. veljače, bili predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore, predstavnici udruga proizvođača i Saveza udruga proizvođača, te da su doneseni zaključci, od kojih kao najvažnije Ministarstvo izdvaja:

"Udruge proizvođača mlijeka i mljekare kojima isporučuju mlijeko dogovorit će se o novom modelu otkupne cijene mlijeka, i primjenjivat će dogovorenu cijenu za veljaču, rok dogovora je do kraja veljače; Mljekare će otkupiti sve proizvedeno mlijeko na farmama; Za idući Savjet, proizvođači moraju definirati sve probleme s kojima su suočeni kako bi Ministarstvo sustavno pristupilo pronalaženju rješenja te pomoglo proizvođačima koji su u trenutnim poteškoćama (reprogram kredita, razgovori s komercijalnim bankama, skladišnica itd)."