dobra vijest

Ministarstvo poljoprivrede najavljuje natječaje za poljoprivrednike

13.02.2023 u 18:41

Bionic
Reading

U prvom ovogodišnjem tromjesečju bit će objavljeni natječaji iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike RH, između ostalog, za osiguranje poljoprivredne proizvodnje, a u drugom dijelu godine poljoprivrednike očekuju i prvi natječaji za investicije u primarnu proizvodnju.

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je u ponedjeljak indikativni plan objave natječaja intervencija Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike RH 2023. – 2027. te preostale natječaje iz Programa ruralnog razvoja, koji su u planu tijekom 2023. godine.

Kako je priopćeno iz Ministarstva, plan uključuje prve natječaje u okviru Strateškog plana, kojeg je Europska komisija Hrvatskoj odobrila u listopadu 2022. godine.

Za razvoj produktivnije, konkurentnije i otpornije poljoprivredne proizvodnje, ali i unaprjeđenje kvalitete života na ruralnim područjima osigurano je gotovo 3,8 milijardi eura, pri čemu je Vlada RH podignula stopu nacionalnog doprinosa s 15 na 20 posto te na taj način povećala ukupan iznos za petogodišnje razdoblje za 103,5 milijuna eura.

Već u prvom kvartalu ove godine tako korisnici mogu očekivati objavu natječaja iz Strateškog plana - i to u sklopu intervencije za osiguranje poljoprivredne proizvodnje, potporu prenošenju znanja i pružanju savjetodavnih usluga. Kao i do sada, navode iz Ministarstva, po potrebi će se osigurati sredstva za obnovu poljoprivrednog potencijala stradalog prirodnom nepogodom.

U ovom kvartalu planirani su i natječaji Mjere 22 za izvanrednu potporu poljoprivrednicima i MSP-ovima koji su posebno pogođeni učinkom ruske invazije na Ukrajinu, kao i natječaj operacije 4.4.1. za neproizvodna ulaganja vezana uz očuvanje okoliša iz Programa ruralnog razvoja.

U drugoj polovini 2023. godine, pak, poljoprivrednike očekuju i, između ostalog, prvi natječaji za investicije u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, male poljoprivrednike te razvoj poslovanja u ruralnim područjima, navodi se u priopćenju.