reagiranje

Ministarstvo financija: Upis podataka u Registar stvarnih vlasnika se ne naplaćuje

  • Autor: tportal
  • Zadnja izmjena 21.08.2019 09:27
  • Objavljeno 21.08.2019 u 09:22
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Jakus/PIXSELL

Ministarstvo financija reagiralo je na članak 'Krenuo upis u Registar stvarnih vlasnika. Evo koliko će to koštati poduzetnike i što ćemo zapravo doznati njegovom objavom', objavljen na tportalu 20. kolovoza. U članku su, tvrde iz ministarstva, iznesene pogrešne tvrdnje i netočni navodi . Njihov demanti prenosimo u cijelosti

Netočna je tvrdnja koja se navodi u naprijed navedenom članku, a koja glasi: 'No pravi vlasnici dioničkih društava i dalje će se moći skrivati iza skrbničkih računa u bankama'.

Dionička društva koja ne kotiraju na uređenom tržištu vrijednosnih papira dužna su u Registar stvarnih vlasnika upisati podatak o svom stvarnom vlasniku, bez obzira na to vode li se pozicije vrijednosnih računa toga dioničkog društva putem skrbničkih računa ili se na stranicama SKDD-a izravno navode fizičke ili pravne osobe vlasnici dionica toga trgovačkog društva.

Dionička društva koja kotiraju na uređenom tržištu vrijednosnih papira nisu dužna u Registar stvarnih vlasnika upisati podatak o svom stvarnom vlasniku iz razloga što takva dionička društva osiguravaju odgovarajuću transparentnost podataka o stvarnim vlasnicima, međutim, dužna su u Registar upisati podatke o tome na kojoj burzi kotiraju i od kada, te imaju li izdane dionice na donositelja.

Dijelom je netočna tvrdnja koja se navodi u naprijed navedenom članku, a koja glasi: 'U registar vlasništva neće se upisivati ni sindikati, poslodavačke udruge, političke stranke, ali ni komore, zadruge niti udruge čije će se članstvo najčešće mijenjati i za koje je nemoguće doznati tko im je pravi vlasnik'.

Za one udruge koje su u matični registar (Registar udruga pri Ministarstvu uprave) dostavile podatak o OIB-u osobe/osoba ovlaštenih za zastupanje udruge sukladno odredbama Pravilnika o Registru stvarnih vlasnika (u daljnjem tekstu: Pravilnik) iz sustava OIB-a jednokratno su do 01.07.2019. preuzeti podaci o osobama ovlaštenima za zastupanje udruge koji će se smatrati stvarnim vlasnikom (vlasnicima) udruge, a naknadne promjene i ažuriranja podataka dužne su izvršiti osobe ovlaštene za zastupanje udruge na način propisan Pravilnikom o Registru stvarnih vlasnika.

Ako osoba čiji su podatci preuzeti u Registar stvarnih vlasnika iz sustava OIB-a sukladno stavku 4. članka 6. Pravilnika nije stvarni vlasnik udruge, udruga je, sukladno odredbama članka 6. stavka 5. Pravilnika, dužna izvršiti promjenu podataka u Registru stvarnih vlasnika na način i u rokovima propisanim člancima 11. do 15. Pravilnika.

Netočna je tvrdnja koja se navodi u navedenom članku, a koja glasi: "Vlasnica manjeg računovodstvenog servisa, koja je željela ostati anonimna, kaže nam kako upis u Registar stvarnih vlasnika nije ništa drugo nego opterećenje za gospodarstvo: 'U Hrvatskoj ima oko 180.000 tvrtki koje su se dužne upisati, a pomnožimo to s cijenom od 300 kuna, koliko se usluga upisa prosječno naplaćuje, i dolazite do troška od 54 milijuna kuna', kaže naša sugovornica te zaključuje: 'Cijeli taj posao ponovno se radi i to košta, a zapravo se objavom registra neće ništa promijeniti niti novo doznati, osim možda u nekim perifernim slučajevima.'".

Sukladno članku 31. Pravilnika o Registru stvarnih vlasnika (Narodne novine br. 53/19.), za upis podataka o stvarnom vlasništvu u Registar te za preuzimanje izvatka iz Registra korištenjem web aplikacije od strane pravnog subjekta odnosno upravitelja trusta koji je upisao podatak ne naplaćuje se naknada. Nadalje, ne naplaćuje se naknada pravnom subjektu ili upravitelju trusta, ili opunomoćeniku pravnog subjekta ili upravitelja trusta, kada zatraži izdavanje izvatka iz Registra u poslovnici Agencije.

Slijedom navedenog, Ministarstvo financija, niti Financijska agencija, pravnim subjektima ne naplaćuju upis podataka u Registar stvarnih vlasnika, niti naplaćuju izdavanje izvadaka iz Registra stvarnih vlasnika.

Osoba ovlaštena za upis podataka u Registar može bez plaćanja naknade upisati podatke u Registar:

1. korištenjem web aplikacije Financijske agencije uz digitalni certifikat

ili

2. u poslovnicama Financijske agencije na za to predviđenim obrascima.

Svrha uspostavljanja Registra stvarnih vlasnika jest jačanje transparentnosti podataka o stvarnim vlasnicima pravnih subjekata i trustova, čime se umanjuje rizik da će ti pravni subjekti ili trustovi biti zloupotrijebljeni za pranje novca, uključujući i porezne prijevare ili za financiranje terorizma.

Izvorno, Registar stvarnih vlasnika važan je i zbog obveze usklađivanja s međunarodnim standardima i relevantnim direktivama EU o sprječavanju korištenja financijskoga sustava u svrhu pranja novca i financiranja terorizma (tzv. 4. i 5. Direktiva EU).

Napominjemo da se uspostavom Registra stvarnih vlasnika aktivnim pravnim subjektima ne otežava poslovanje, obzirom da su pravni subjekti i prije stupanja na snagu izmjena i dopuna Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma i Pravilnika o Registru stvarnih vlasnika, morali predočiti banci podatak o fizičkoj osobi stvarnom vlasniku prilikom otvaranja poslovnog računa, a sada će ti podatci sukladno međunarodnim standardima biti dostupni putem središnje elektroničke baze podataka odnosno putem Registra stvarnih vlasnika.

Ministarstvo financija koristi ovu priliku da još jednom pozove pravne subjekte obveznike upisa podataka u Registar stvarnih vlasnika, da izvrše svoju zakonsku obvezu i čim prije upišu podatke o svojim stvarnim vlasnicima u Registar stvarnih vlasnika, a najkasnije do 31. prosinca 2019. godine.

Više informacija o načinu i rokovima upisa podataka o stvarnim vlasnicima u Registar stvarnih vlasnika dostupno je na Internet stranici Ministarstva financija na sljedećoj poveznici: http://www.mfin.hr/hr/registar-stvarnih-vlasnika

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!