VLADA PORUČUJE SABORU

Ministarstvo financija priprema sveobuhvatniji zakon o kreditnim institucijama

16.05.2023 u 17:19

Bionic
Reading

Vlada RH je u utorak predložila Hrvatskom saboru da ne prihvati prijedlog izmjena Zakona o kreditnim institucijama, Kluba zastupnika SDP-a i Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka, jer će Ministarstvo financija predložiti sveobuhvatniji zakonodavni okvir.

Naime, na dnevnom redu sutrašnje saborske sjednice je prijedlog izmjena Zakona o kreditnim institucijama, kojeg predlažu klubovi SDP-a i Možemo. Izmjenama zakona traže da se dugovi ne smiju prodavati bez da dužnici budu obaviješteni o tome kome i kada se prodaju, a Peđa Grbin (SDP) izjavio je kako predloženi izmjenama žele pomoći građanima koji su se našli 'u raljama utjerivača dugova'.

Iz Vladine Službe za odnose s javnošću popodne je priopćeno da je "Vlada RH s današnje telefonske sjednice Hrvatskom saboru uputila mišljenje na Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o kreditnim institucijama, predlagatelja Kluba zastupnika SDP-a i Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka u Hrvatskome saboru.

S obzirom da će Ministarstvo financija predložiti sveobuhvatniji zakonodavni okvir koji će sadržavati niz mjera s ciljem bolje zaštite dužnika, Vlada je Hrvatskom saboru predložila da ne prihvati navedeni prijedlog", dodaje se u priopćenju.

Cjelovito mišljenje dostupno je na službenim stranicama Vlade RH.