EKONOMSKO VIJEĆE

Ministarstva trebaju uštedjeti još 1,5 mlrd. kuna

13.03.2009 u 13:54

Bionic
Reading

'Uštede koje su dosad predložila ministarstva neće biti dovoljne. Potrebno je uštedjeti još barem 1,5 milijardi kuna da bi se uravnotežio proračun', rekao je potpredsjednik Vlade Damir Polančec nakon sjednice Ekonomskog vijeća

Ekonomsko vijeće je na osmoj sjednici raspravljalo o predstojećem rebalansu proračuna i reformi drugog mirovinskog stupa.

Ministar Polančec je naglasio da su dodatne uštede proračunskih korisnika i promjene u drugom mirovinskom stupu potrebne da bi se stabilizirao BDP, odnosno smanjio njegov pad.

On je najavio da će se na današnjem sastanku sindikatima prezentirati realno stanje i tražiti i od njih da preuzmu svoj dio odgovornosti.

Ekonomski institut procjenjuje da će biti potreban rebalans proračuna između šest i sedam milijardi kuna, rekla je Sandra Švaljek, dodajući da će inozemno zaduživanje biti iznimno skupo, a možda i nemoguće.

Govoreći o promjenama u drugom mirovinskom stupu, Polančec je naglasio da ne bi svi dobili mogućnost napuštanja drugog mirovinskog stupa, nego samo oni koji su od 2002. ušli u mirovinski sustav, a imali su više od 40, a manje od 50 godina. Njih ima 90.000 tisuća, oni trenutno imaju u fondovima oko tri milijarde kuna. Njima se još trebaju pridodati oni s beneficiranim radnim stažem (vojska i policija).

Ekonomsko vijeće zaključilo je da će se organizirati još jedna stručna skupina koja će analizirati dugoročne učinke predloženih mjera na mirovinski sustav.