ozbiljno upozorenje

Ministar Primorac o kamatnim stopama: 'Građani, budite oprezni kod zaduživanja. Vrijeme je nepredvidivo!'

23.01.2023 u 13:14

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u ponedjeljak Valdisa Dombrovskisa, izvršnog potpredsjednika Europske komisije za gospodarstvo u interesu građana. Na konferenciji za medije sujdelovao je i ministar financija Marko Primorac

Odgovarajući na novinarsko pitanje o podizanju kamatnih stopa, ministar je poručio da iako se situacija čini prilično kompleksnom, u naravi je vrlo jednostavna.

'Monetarno zaoštravanje je jedan od najučinkovitijih instrumenata u borbi protiv inflacije. Mjere fiskalne politike su takve da ne mogu suzbiti inflaciju, ali mogu učiniti to da ne djeluju proinflatorno. ECB je prepoznala problem i kontinuirano podiže kamatne stope. Takva politika doista djeluje proinflatorno', kazao je ministar.

Napominje da se prati situacija.

'Ako se pokaže da se ovakvim monetarnim zaoštravanjem ne ostvaraju zacrtani ciljevi dovoljno brzom dinamikom, mogu očekivati da će i dalje dolaziti do porasta kamatnih stopa koje će se postupno prelijevati i na kamatne stope u gospodarstvu', rekao je Primorac.

Uputio je i apel građanima da budu oprezni prilikom novih zaduženja.

'Nakon što sam stupio na dužnost ministra, upozoravao sam već na ove probleme. Isticao sam da je jedino rješenje protiv inflacije postupno povećanje kamatnih stopa i apelirao već tada na građane i poduzetnike da fiksiraju svoje obaveze ako imaju kredite ugovoreno po varijabilnoj kamatnoj stopi. Još jednom možemo apelirati na sve dionike da budu oprezni prilikom novih zaduživanja i u što većoj mjeri koriste fiksnu kamatnu stopu. Vrijeme je nepredvidivo', kazao je Primorac.

  • +5
Andrej Plenković primio Valdisa Dombrovskisa Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Na ovu temu nadovezao se i Dombrovskis:

'Ne možemo reći koliko će se kamatne stope povećavati, taj proces ovisi o razvoju inflacije. Inflacija je bila na visokim razinama u prosincu i mi moramo pratiti razvoj. Spomenut ću dosljednu makroekonomsku politiku u kojoj fiskalna politika nije u proturječju s monetarnom. Zato ne preporučujemo fiskalnu politiku u smjeru stimuliranja jer bi došlo do dodatnog povećanja kamatnih stopa od strane ECB-a.'