KRIZA U AGROKORU

Ministar Marić: Nema rizika za financijski sustav

21.02.2018 u 10:59

Bionic
Reading

Ministar financija Zdravko Marić poručio je u srijedu kako je hrvatski financijski sustav stabilan te kako svi imaju odgovornost održavanja takvog stanja u budućnosti, pri čemu nije važan samo Agrokor, već svi sudionici financijskog tržišta.

"Mislim da je hrvatski bankarski i financijski sustav stabilan i održiv, no mi koji smo u to involvirani, od regulatora do izvršne i zakonodavne vlasti, zasigurno trebamo voditi brigu da održimo takvo stanje i dalje", izjavio je Marić uoči sjednice užeg kabineta Vlade, ispred koje su brojne novinarske ekipe koje očekuju obraćanje oko situacije u Agrokoru, a upitan o opasnostima po hrvatski financijski sustav u slučaju aktivacije roll-up kredita.

Na pitanje novinara može li država financijski funkcionirati i u slučaju crnog scenarija, rekao je da ne bi u ovom trenutku govorio o nikakvim crnim scenarijima, već da govori o tome kakva je situacija trenutno. 

"To je jedna od tema koja zaokuplja pozornost čelnika EU i europske monetarne unije. Pratim što se događa i u jednoj zemlji koja je usporediva Hrvatskoj po veličini, Latviji, vidjeli ste i sami koja je situacija tamo. Mislim da svi imamo odgovornost održavati stabilnost financijskog sustava i dalje", poručio je Marić, pojasnivši da to ne govori u kontekstu odluke o neopozivoj ostavci izvanrednog povjerenika u Agrokoru Ante Ramljaka, već u općenitom kontekstu. 

"Dakle, nije jedino Agrokor tu tema, nego svi sudionici financijskog tržišta i to je ono što je nama najvažnije", ustvrdio je.

  • +26
Zdravko Marić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Upitan postoji li mogućnost da premijer danas iznese imena mogućih nasljednika Ante Ramljaka, ministar financija je kazao da nekoliko dana nije bio u zgradi Vlade, da je sada sjednica užeg kabineta te da će se sve čuti. 

Na primjedbu novinara da se upravo Agrokor u zimskim i proljetnim prognozama Europske komisije navodi kao najveći rizik, Marić je odgovorio: "Mi nismo to navodili u smislu operativnog poslovanja, ništa nismo skrivali već smo sve transparentno prikazali. To je uvijek određena vrsta rizika, međutim i dalje vjerujemo, prema ovim sadašnjim podacima i pokazateljima, da naše projekcije stoje".

Europska komisija očekuje ove godine rast hrvatskog gospodarstva od 2,8 posto, a kao najveći rizik ističe restrukturiranje Agrokora. Vlada je proračun za ovu godinu temeljila na procjeni rasta BDP-a od 2,9 posto.