MARATONSKA SJEDNICA GSV-A

Milinovićeva reforma po hitnom postupku

03.05.2010 u 16:13

Bionic
Reading

'Vlada će već u četvrtak Hrvatskom saboru proslijediti izmjene tri zdravstvena zakona, koji bi se trebali prihvatiti po hitnoj proceduri', najavio je potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva Damir Milinović nakon maratonske sjednice GSV-a

Gospodarsko-socijalno vijeće je na današnjoj sjednici raspravljalo o izmjenama zakona o zdravstvenoj zaštiti, obveznom zdravstvenom osiguranju i dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju. Iako su sindikati tražili da se zakoni rasprave u saboru kroz dva čitanja, Vlada je odlučila uputiti zakone u hitnu proceduru.

'Ne možemo pristati na dva čitanja jer je Vlada prihvatila sve primjedbe i sugestije sindikata', rekao je Milinović, dodajući da se mjere trebaju hitno operacionalizirati kako bi se uštede postigle što prije.

'Izrazili smo suzdržanost na ukupno stanje u zdravstvu', rekao je predstavnik sindikata Zdenko Mučnjak, dodajući da sindikati smatraju da je prije svega potrebno striktnije provoditi postojeće zakone. Vlada je prihvatila primjedbu sindikata da se članak zakona koji regulira dopunski rad zdravstvenih djelatnika uskladi s direktivom i Zakonom o radu.

Poslodavci su podržali izmjene i dopune zdravstvenih zakona, ali su tražili od Vlade da sudjeluju u izradi podzakonskih akata, što je i prihvaćeno. 'Osobito smo zainteresirani da sudjelujemo u procesu donošenja akata koji reguliraju ulazak HZZO-a na tržište dobrovoljnih osiguranja', istaknuo je Bernard Jakelić, glavni direktor HUP-a.