posjet brodogradilištu

[FOTO/VIDEO] Milanović: Obalno ophodni brod Brodosplita mogao bi se izvoziti

13.11.2020 u 16:30

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Zoran Milanović u petak je posjetio Brodosplit i izrazio zadovoljstvo što se u tom škveru grade obalno ophodni brodovi za hrvatsku obalnu stražu, poručivši kako bi taj proizvod mogao biti plasiran i na međunarodno tržište.

Milanović je obišao pogon Brodogradilišta specijalnih objekata i halu gradilišta obalno ophodnih brodova, a predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak i član uprave Tomislav Čorak upoznali su ga s trenutnim poslovima i projektima koji su u tijeku, a posebno nastavkom izgradnje obalno ophodnih brodova ugovorenih za Ministarstvo obrane.

Nakon obilaska brodogradilišta, predsjednik Milanović novinarima je rekao kako je zadovoljan onim što je vidio.

"Dojmovi su dobri zato što brodogradilište radi. Prošlo je kroz restrukturiranje, tu je država imala određenu ulogu i to je završilo prije dosta godina. Počeli su raditi i profitni su. Drago mi je da je u dijelu tog programa i nešto što je na natječaju naručila hrvatska Vlada od njih, a to su brodovi za obalnu stražu od kojih je jedan već isplovio, to je 'Omiš'. Dva se trenutno grade, tako da bi jedan trebao biti gotov krajem 2021. godine, drugi nakon toga i onda još dva svakih šest mjeseci“, rekao je Milanović.

Podsjetio je kako je posao gradnje brodova za obalnu stražu u Brodosplitu zaključen 2015. godine, za vrijeme Vlade kojoj je on bio na čelu te da je bio u Brodosplitu i prilikom polaganja kobilice za gradnju prvog od tih brodova, to jest brod "Omiš".

"Ipak imamo neki kontinuitet kao država, vlast i vlada, a možda bude prostora i na međunarodnom tržištu za taj brod," dodao je.

Istaknuo je kako su mu dojmovi u Brodosplitu dobri nakon što je obavljeno restrukturiranje tog brodogradilišta, čiji je vlasnik kompanija DIV.

"Ova firma je već do sada premašila očekivanja koja su bila pesimistična, pa čak i zlobna. Drago mi je da ovo opstaje. Neće nažalost svi, ali imamo nekoliko brodogradilišta u Hrvatskoj. Ovdje danas radi nešto manje ljudi nego prije deset godina, ali svi rade. Ovo je sada bolje organizirani proizvodni proces", odgovorio je Milanović na upit novinara da komentira sumnje koje su postojale kada je tvrtka DIV preuzimala škver.

Na novinarski upit postoji li mogućnost da hrvatska gospodarska diplomacija pomogne u pronalaženju tržišta za domaće proizvode, pa i brodograditeljske, Milanović je odgovorio potvrdno.

„Potrebno je biti agresivan i prisutan. Postoji čitav niz država koje imaju potrebe za ovakvim proizvodima i koje imaju potrebu za nabavku ovakvih brodova. Prostor postoji, to su jako kvalitetni proizvodi i povoljniji su od nekih koje su neke države na Mediteranu kupovale na sjeveru Europe“, zaključio je predsjednik Milanović.

  • +8
Zoran Milanović u Brodosplitu Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

U obilasku pogona Milanoviću su se pridružili načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj i zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Raffanelli.