RAT TAJKUNA

Milan Lučić pokušava izgurati Mikulića iz Pana

Marinko MIkulić

Marinko MIkulić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Oleg Moskaljov

Već više od dvije godine Marinko Mikulić pokušava spasiti svoje carstvo od hercegovačkog tajkuna Milana Lučića. Sudska bitka u kojoj Lučićeva tvrtka Petrol želi naplatiti 3,8 milijuna eura ovih dana je kulminirala. Sve skupa poklopilo se s objavom Mikulićeva natječaja za prodaju tvornice papira i zemljišta na Žitnjaku za 203 milijuna eura

Ovih je dana sutkinja Vesna Malenica imenova privremenom stečajnom upraviteljicom Pan papirne industrije, ali stečaj ipak još nije pokrenut. Naime, Marinko Mikulić zatražio je izuzeće sutkinje i podigao kaznene prijave USKOK-u protiv sutkinje, Lučića, privremene stečajne upraviteljice, direktora Petrola i njihova zakonskog opunomoćenika. Uporište za tužbu našao je 'u zloupotrebi ovlasti radi stjecanja materijalne koristi'.

No ni Lučiću ne ide sve glatko u životu. Ovih dana završava i revizija privatizacije Lučićeva Petrola što je pokrenula Vlada Federacije BiH i prema iznesenim dokazima bosanski mediji naznačuju da će se zbog nepravilnosti tvrtka vjerojatno vratiti pod državno okrilje. U međuvremenu je Marinko Mikulić prenio zemljište i tvornicu na novu tvrtku - Mikulić nekretnine. Zbog prijenosa vlasništva, konstatacije da je račun tvrtke blokiran više od 200 dana te da je nekretnina opterećena kreditima Hypo banke sutkinja je imenovala privremenu stečajnu upraviteljicu koja je trebala spriječiti prijenose imovine na povezana društva i osigurati zaštitu vjerovnika, no nije to učinila.

U kaznenoj prijavi i obrazloženju koje je dao Poslovnom dnevniku Marinko Mikulić tvrdi da on obveze uredno podmiruje. 'Prijenos vlasništva nema veze sa stečajem jer zemljište i nije bilo u vlasništvu tvrtke za koju se pokreće stečaj', tvrdi i dodaje da je čitava procedura pokretanja stečaja nezakonita i neopravdana. Svoje tvrdnje potkrijepio je nizom dokumenata. Primjerice, sudski je vještak utvrdio kako nikada nije bilo izravnih odnosa Pana i Petrola i izražava se sumnja u vjerodostojnost tražbine. Pobijanje tražbine već se godinama vodi pred drugim sudom, ali ih sutkinja Malenica ipak smatra opravdanim.

Tražbina je inače nastala nizom cesija između Lučićevih tvrtki te potpisima o preuzimanju dugova između direktora Lučićevih tvrtki Dragana Mišetića i tadašnjeg člana Uprave Karla Mišetića, koji je inače Draganov stric. 'Kaznenu prijavu smo podnijeli jer smatramo da je riječ o kriminalnom udruživanju radi uništenja tvrtke i naplate gotovo četiri milijuna eura nepostojećih potraživanja. Ako se sutkinja Malenica izuzme od slučaja, vjerujem da će drugi sudac uzeti u obzir sve dokumente i da će slučaj biti brzo riješen u našu korist', kaže Mikulić.

Međutim, na posljednjem ročištu privremena stečajna upraviteljica zaključila je da su se stekli uvjeti za pokretanje stečaja Pana-papirne industrije - Tvornice kartona. Banke su izvijestile da je evidentirano plaćanje za koje nema pokrića u iznosu od 116 milijuna kuna te da je račun blokiran. Privremena upraviteljica također je kazala da nije mogla izvršiti svoje zadatke jer ju je Uprava blokirala. Mikulić unatoč tome tvrdi da je uzrok blokade spor s državom zbog doprinosa za koje traje sudski spor te da je i taj iznos osiguran hipotekom pa nema razloga za stečaj.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi