ENERGETSKI SUMMIT U SOFIJI

Mesić i Polančec testiraju Družbu Adriju

24.04.2009 u 12:54

Bionic
Reading

Energetski summit u Sofiji važan je zbog potencijalnih energetskih kriza i nadam se da će s njega biti odaslane pozitivne poruke, rekao je u petak u Sofiji hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Mesić sudjeluje u dvodnevnom radu summita 'Prirodni plin za Europu - sigurnost i partnerstvo', koji se održava u glavnom gradu Bugarske, a na kojem sudjeluju predstavnici 28 zemalja.

'Svijet se suočava s više kriza pa tako i s energetskom i zato je važno da dođe do konsenzusa koji očekujemo upravo na ovom summitu a to znači da se dogovore zemlje koje proizvode i izvoze energente i one koji su potrošači', rekao je Mesić pri dolasku u Sofiju, dodajući kako bi mogući sporazum značio izbjegavanje kriznih stanja u vezi s energentima.

'Očekujem dobre poruke s ovog summita iako mi je žao što svi pozvani nisu došli u Sofiju, ali svi su poslali svoje predstavnike i očekujem pozitivne rezultate', kazao je Mesić.

Ruski premijer Vladimir Putin u posljednji je trenutak otkazao svoje sudjelovanje na summitu u glavnom gradu Bugarske.

'Bilo bi dobro da je premijer Putin danas s nama, ali ruski predstavnici će iznijeti svoje stavove', ocijenio je Mesić, komentirajući vijest da je ruski premijer u posljednji trenutak otkazao svoje sudjelovanje na summitu.

'Hrvatska na summitu neće zauzimati poseban stav, ali za nas je važno da jedan od pravaca (dostave energenata) ide preko Hrvatske. Taj je pravac kroz Hrvatsku važan zbog naše opskrbe i zbog toga što to znači rentu koja se dobiva za prolazak energenata', nastavio je.

Mesić se nada da će s ruskim predstavnikom na summitu razgovarati i o projektu Družba Adria, jer, kako je rekao, 'niti jedna zemlja nije uspjela u svom gospodarstvu ako nema energenata'.

U hrvatskom izaslanstvu je i potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec koji će s bugarskom stranom potpisati Memorandum o gospodarskoj suradnji dvaju ministarstava, koji bi trebao definirati buduća područja suradnje.

'Hrvatska načelno podržava ideju projekta Družba Adria s time da je potrebno napraviti studiju isplativnosti odnosno koristi tog projekta za sve strane', rekao je Polančec, dodajući da su se Hrvatska i Janaf pripremali za taj projekt.

'Janafov naftovod bit će reverzibilan od granice s Mađarskom do Omišlja u oba smjera, i to do početka 2010. godine i tada ćemo biti spremni za prometovanje naftom u oba smjera', dodao je.

Odgovarajući na pitanje zauzima li se Hrvatska za Gazpromov projekt Južnog toka ili za projekt Nabucco, koji predviđa dopremu plina iz Kaspijske regije prema Europi, Polančec je rekao da su oba projekta realnost te da mogu biti komplementarni.

'Hrvatska treba imati svoj interes u Južnom toku, a sama trasa kroz koju će on ići je stvar budućih pregovora prije svega s ruskom stranom', zaključio je.

Summit u Sofiji započet će u petak poslijepodne prvom plenarnom sjednicom, a tijekom rada trebao bi biti usvojen zajednički dokument koji će utvrditi osnove za vođenje budućeg dijaloga o energetskoj sigurnosti.