HEADHUNTERI TRLJAJU RUKE

Menadžeri se traže više nego 2008: Je li kriza iza nas?

10.02.2015 u 07:05

Bionic
Reading

Nenad Bakić, poznati investitor i poduzetnik, prije nekoliko dana na svom blogu Eclectica iznio je jedan zanimljiv podatak. Bakić je, naime, osnivač i većinski vlasnik tvrtke za potragu za zaposlenicima Selectio, za koju tvrdi da danas posluje bolje nego 'zlatnih godina' prije krize 2008. 'Mi smo kao kanarinac u rudniku: prvi osjetimo problem, ali prvi reagiramo i na oporavak', napisao je Bakić. Znači li to da se zaista nazire kraj krize?

'Trenutačno Selectio i Electus ljudski potencijali imaju 64 otvorena mandata za potragu za kadrovima, toliko nije bilo ni blizu posljednjih godina, a što se nas tiče čak, ni u 'zlatnima' 2007. - 2008. Mi smo kao kanarinac u rudniku: prvi osjetimo problem (ali prvi reagiramo i na oporavak). Uočite da ovo ne znači 'oporavak tržišta rada', nego samo najavu oporavka – ovdje se ne radi o masovnom zapošljavanju preko HZZ-a ili oglasa, ovo su uglavnom atraktivne pozicije u najboljim tvrtkama', napisao je Bakić na svom blogu

Upitali smo i ostale tvrtke za posredovanje pri zapošljavanju jesu li osjetile sličan trend kada je u pitanju potraga za menadžerskim pozicijama.

Internacionalna konzultantska kompanija sa širokim spektrom usluga u području ljudskih resursa Hill International bilježi povećan broj upita klijenata te sukladno tome i projekata traženja i selekcije kadrova već početkom 2014. godine.

'Taj se trend nastavio i u 2015. te stalno polagano raste. Gledajući iz naše perspektive, smatramo to početkom izlaska iz krize, ali smo uvjerenja da će proces nekog značajnog oporavka gospodarstva ipak ići sporije', kazala je za tportal.hr Željka Pavić, izvršna direktorica Hill Internationala.

Iz tvrtke Neumann & Partners nešto su oprezniji sa zaključkom. Međutim, ističu kako navedeni trend mogu potvrditi te da smatraju da se hrvatsko gospodarstvo počinje oporavljati.

'Naime, postoji i trend da su tvrtke suočene s potrebom za promjenom načina poslovanja te u tu svrhu trebaju stručnjake s drugačijim kompetencijama. Stoga traže, odnosno mijenjaju postojeće pozicije i zapošljavaju stručnjake s kompetencijama koje im mogu osigurati uspješan opstanak na tržištu. U tim slučajevima radi se o zamjenama koje ne znače gospodarski oporavak i izlazak iz krize, iako za agencije za posredovanje pri zapošljavanju predstavljaju nove projekte', kazala je Mirjana Slat, direktorica u Neumann & Partnersu.

U Antal Internationalu, kompaniji za selekciju kadrova u menadžmentu, također primjećuju kako se broj otvorenih radnih mjesta povećava zadnjih mjeseci. Međutim, ističu kako se ipak ne radi o oporavku koji bi u kratkom razdoblju rezultirao znatno većim zapošljavanjem na razini cijelog gospodarstva.

'Činjenica je da je tijekom godina krize koje su za nama ugašeno stotine tisuća radnih mjesta u privatnom sektoru, mnoge kompanije nisu uspjele preživjeti. Ono što nam daje razloga za optimizam su upravo kompanije koje su se uspjele nositi s krizom i koje počinju koristiti prilike koje im se pružaju, jer mogu biti konkurentne u proizvodnji za izvoz, ili proizvodnji i uslugama koje nude na hrvatskom tržištu. Takve kompanije imaju i potrebe za zapošljavanjem novih ljudi', kazala je Nina Anđal, direktorica u Antal International Adriaticu.