ZNATNO GORE OD PROSJEKA EU

Među mladim Hrvatima čak 25 posto nezaposlenih

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 20.09.2010 16:00
  • Objavljeno 20.09.2010 u 13:06
nezaposlenost BURZA

nezaposlenost BURZA

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Danijel Soldo

Visoke stope nezaposlenosti mladih u većini županija ukazuju na veoma težak ulazak mladih na tržište rada u Hrvatskoj, istaknuto je na današnjem predstavljanju rezultata istraživanja stavova mladih nezaposlenih osoba i poslodavaca

Istraživanje je provedeno unutar projekta "Mladi na tržištu rada" koji provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje u suradnji s njemačkom konzultantskom tvrtkom GOPA Consultants, u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) Europske unije.

U osam hrvatskih županija s izraženim problemom zapošljavanja mladih anketirano je 1.500 mladih između 15 i 24 godine koji traže posao, te 282 poslodavca.

Nezaposlenost mladih jedan je od najvećih problema na tržištu rada u Hrvatskoj - stopa nezaposlenosti u mladih u 2009. godini bila je 25 posto što je znatno više od prosjeka EU-a koji iznosi 19,6 posto, rečeno je na predstavljanju rezultata istraživanja.

Anketirani tražitelji posla između 15 i 24 godine imaju prema rezultatima istraživanja relativno niska očekivanja visine plaće - ovisno o regiji očekuju između 2.500 i 3.755 kuna.

Smatraju da poslodavci više cijene iskustvo od školske spreme, a radno iskustvo ujedno ističu kao glavnu prepreku za ulazak na tržište rada. Smatraju da poslodavci najviše cijene pouzdanost, odgovornost i motivaciju za rad.

Poslodavci pak najvećim preprekama za zapošljavanje mladih smatraju visoke troškove zapošljavanja (poreze i doprinose) te nedovoljne financijske poticaje države.

Trećina poslodavaca zadovoljna je obrazovnim ishodima mladih, odnosno njihovim znanjima i kompetencijama nakon završenog školovanja, no većina je nezadovoljna smatrajući da kandidati za posao imaju premalo praktičnih znanja nauštrb teoretskih.

Većina poslodavaca, međutim, ne vidi sebe u osiguravanju kompetencija mladih osoba, primjerice putem stručne prakse, naukovanja i stažiranja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi