RUSKA VEZA

Markov još u Janafu, Čačić gura njegove projekte

Ante Markov

Ante Markov

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Prije mjesec dana tportalu su iz Janafa odgovorili da preispituju ugovore članova stare uprave, za koju su uoči smjene unajmljeni novi uredi. Stara i nova uprava daleko od javnosti dobro surađuju, iz kompanije kojom upravlja Dragan Kovačević ne možemo ni nakon mjesec dana dobiti podatak kakva je nova funkcija smijenjenog Ante Markova, a u međuvremenu ministar gospodarstva Radimir Čačić nastavlja ruskim ulagačima nuditi njegove kontroverzne projekte

Nekoliko tjedana uoči smjene Ante Markova mediji su otkrili da je Janaf osnovao zajedničku tvrtku s ruskim Zarubežnjeftom i off-shore tvrtkom White Falcon Holding, i to zato da bi se zajedno prijavili na Vladin natječaj za istraživanje ugljikovodika i plina u sjevernoj Hrvatskoj. Dio javnosti zaključio je da Janaf ugrožava nacionalni interes jer u 'dealu' s Rusima želi oteti posao Ini, drugima je bila pohvalna njihova konkurentnost, no svi su se složili da je u poslovnom aranžmanu nedostajalo transparentnosti: još uvijek se ne zna tko zapravo stoji iza off-shore tvrtke s kojom je državna kompanija ušla u partnerstvo i njezina formalnog vlasnika - obrtnika iz Svete Nedelje.

Cijela afera utihnula je nakon što je Jutarnji list objavio, pozivajući se na neslužbene izvore, da USKOK istražuje partnerstvo Janafa, Zarubežnjefta i White Falcon Holdinga i provjerava je li bivša uprava pokretala privatne projekte. U međuvremenu, Milanovićeva vlada poništila je natječaj vlade Jadranke Kosor, na koji se trebao javiti konzorcij, navodeći kao razlog prekratak rok.

No iz zaborava je priču o tajnovitom konzorciju i natječaju izvukao Radimir Čačić, jer su u Rusiji Janafovi, odnosno Markovljevi poslovni aranžmani bili među glavnim temama. Osim Čačićevog poziva ruskim kompanijama na natječaj za istraživanje nafte i plina, zbog kojeg je i osnovan tajnoviti konzorcij, spomenuta je i gradnja produktovoda. Dio stručnjaka smatra da bi se njime uništila Inina Rafinerija Sisak, jer bi se Janafovim produktovodom otvorio put u Hrvatsku ruskoj nafti iz rafinerije u Bosanskom Brodu.


Iz Janafa već mjesec dana ne možemo dobiti informaciju o statusu smijenjenog šefa, a mediji su pisali da mu je zbog preuranjene smjene, samo nekoliko dana prije isteka mandata, trebala biti isplaćena golema otpremnina od pola milijuna kuna. Ostaje nejasno je li riječ o nemaru vlasti ili mu se namjerno pogodovalo, no činjenica jest da je i dalje u Janafu i da su odnosi s Rusijom živnuli, što bi Markov, kojeg je Kremlj više puta odlikovao zbog zastupanja ruskih energetskih interesa, svakako mogao iskoristiti.

178703,181042,171136,170857

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi