BANKA.HR I DELOITTE:

Marko Čižmek iz Valamara financijski direktor godine

24.02.2016 u 14:22

Bionic
Reading

Marko Čižmek, član Uprave Valamar Riviere proglašen je u srijedu financijskim direktorom godine u Hrvatskoj u sklopu konferencije ‘CFO 2016’ u organizaciji konzultantsko-revizorske kuće Deloitte i Banke.hr

Izbor najboljeg financijskog direktora u Hrvatskoj organiziran je po prvi put, i to po kriterijima uspješnosti poslovanja tvrtke, odnosno bruto dobiti (EBITDA), koeficijenta obrtaja ukupne imovine, odnosa duga i kapitala te koeficijenta tekuće likvidnosti.

Čižmek dolazi iz hotelsko turističke tvrtke Valamar Riviera, koja je u 2015. godini ostvarila povećanje prihoda za 18 posto, rast EBITDA-e za 49 posto te udvostručila neto dobit.

Na konferenciji su predstavljeni i rezultati istraživanja stavova financijskih direktora u Hrvatskoj i srednjoj Europi, koje Deloitte provodi sedmu godinu zaredom. Ono je ove godine pokazalo njihov oprezan optimizam i nisku sklonost preuzimanju rizika uslijed očekivanog umjerenog rasta BDP-a i visoke vanjske nesigurnosti.

Naime, čak 70 posto financijskih direktora iz Hrvatske obuhvaćenih ovim istraživanjem u ovoj godini očekuje rast BDP-a u rasponu od tek 0,6 do 1,5 posto, pri čemu tu najvišu stopu očekuje njih svega 8 posto, što je najmanje u srednjoj Europi, osim u Srbiji. Istodobno, najveći dio ispitanika (40 posto) očekuje da će razina nezaposlenosti ostati nepromijenjena, a njezin pad prognozira trećina ispitanika.

U procjenama za vlastite tvrtke, financijski su direktori u Hrvatskoj nešto optimističniji te njih čak dvije trećine smatra da financijska budućnosti njihove tvrtke djeluje pozitivno. Ipak, više od tri četvrtine ispitanih ne smatra da je vrijeme za preuzimanje većih bilančnih rizika.

Priličan pesimizam hrvatski su financijski direktori izrazili glede dostupnosti kredita, jer je njih tek 14 posto bankovne kredite ocijenilo atraktivnim izvorom financiranja. No, istodobno tek 23 posto ispitanih planira koristiti sredstva iz EU fondova za sufinanciranje svojih strateških ulaganja, a čak 47 posto ih je vlastiti kapital ocijenilo privlačnim izvorom financiranja.