HAMAG - BICRO

Marijana Oreb postala članicom Upravnog odbora Europskog udruženja garancijskih institucija (AECM)

16.10.2019 u 13:02

Bionic
Reading

Članica Uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG- BICRO), Marijana Oreb izabrana je u utorak u Briselu za članicu Upravnog odbora vodećeg Europskog udruženja garancijskih institucija (AECM)

Zajednička misija AECM-a je pružanje kreditnih jamstava malim i srednjim poduzećima s ekonomski prihvatljivim projektima, bez dovoljno profitabilnog instrumenta osiguranja. Udruženje broji 48 organizacija koje djeluju u 29 država članica Europske Unije te u Bosni i Hercegovini, Kirgistanu, Rusiji, Srbiji i Turskoj.

Njezine članice su financijske institucije iz privatnog i javnog sektora, kao i jamstveni fondovi ili razvojne banke s jamstvenim odjelom. Imenovanju Marijane Oreb prethodila je nominacija Uprave AECM-a, koja je 13. rujna 2019. održala zajedničko glasovanje svih zemalja članica na poziv predsjednika udruženja Bernharda Sagmeistera.

Oreb je stekla zavidno iskustvo u upravljanju financijskim portfeljem u Hypo-Leasing Kroatien d.o.o., potom u HAMAG-BICRO-u na mjestu ravnateljice Sektora za financijske instrumente gdje 2016. godine postaje članicom Uprave. Ulaskom u vrh vodećeg udruženja garancijskih institucija u Europi, Oreb je potvrdila značajan međunarodni utjecaj agencije HAMAG-BICRO u financijskom sektoru.

U protekle tri godine, HAMAG-BICRO je odobrio 270 ESIF jamstava putem kojih je isplaćeno 1,1 milijarda kuna čime su potaknute investicije u gospodarstvu od 2,1 milijarde kuna. Poticanjem investicija omogućeno je otvaranje 1 492 radna mjesta.

„Čast mi je biti prepoznata od strane ovako značajne europske financijske institucije. Vjerujem kako ćemo na ovaj način omogućiti hrvatskim poduzetnicima konkurentnije uvjete na međunarodnom tržištu, stavljajući ih bok uz bok s europskim poduzetnicima. Potrudit ću se opravdati povjerenje koje je Hrvatskoj ovom prilikom pruženo“ – izjavila je Marijana Oreb.

Na konferenciji New Technologies u organizaciji AECM-a koja se održala u Antwerpenu u srpnju 2019, Hrvatskoj agenciji za malo gospodarstvo inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) dodijeljeno je domaćinstvo organizacije AECM godišnjeg susreta 2020 koji će se održati od 22. do 25. travnja 2020. u Dubrovniku.