NEćemo više biti 'junk'

Marić: Uskoro će nam popraviti kreditni rejting

23.09.2017 u 15:26

Bionic
Reading

Ministar financija Zdravko Marić u subotu je istaknuo da je Hrvatska u nešto manje od godinu dana već drugi put dobila pozitivne vijesti iz Standard&Poor'sa (S&P) te vjeruje da unaprijeđenje izgleda sugerira i skorašnje poboljšanje kreditnog rejtinga.

Agencija Standard & Poor's (S&P) zadržala je u petak dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske na 'BB' i kratkoročni na 'B', no podigla je izglede sa stabilnih na pozitivne jer hrvatsko gospodarstvo nastavlja rasti, pri čemu se smanjuje teret dugova.

‘U nešto manje od godinu Hrvatska već drugi put dobiva pozitivnu vijest od S&P-ja’, kazao je Marić u izjavi za Hinu, podsjetivši da je u prosincu ta agencija podigla izglede za rejting s negativnih na stabilne. ‘Još od 2007. od rejting agencija nismo dobivali poboljšanja bilo naših izgleda bilo rejtinga, tako da ovu vijest smatram dobrom’, dodao je.

 Navodi kako su neki od domaćih analitičara, prateći financijska tržišta, posebice emisije domaćih obveznica i njihove atraktivne cijene i prinose na sekundarnom tržištu, s razlogom očekivali da bi u već u ovom koraku moglo doći i do popravljanja rejtinga za jedan stupanj.  

‘No, analitičari S&P-ja su se odlučili u dva koraka, kroz unaprijeđenje naših izgleda sugerirati da je Hrvatska vrlo blizu tog sljedećeg koraka - poboljšanja rejtinga’, izjavio je Marić.

Istaknuo je kako su u S&P-ju prepoznali da je Hrvatska na  stabilnoj putanji rasta od tri posto, za što najvećim dijelom zasluge idu prema hrvatskm gospodarstvu, ali i Vladi, koja nastoji da taj rast bude održiviji i jači od postojećih stopa.

  • +8
U Vladi zadovoljni boljim izgledima za gospodarstvo Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

‘Zadovoljan sam što su i u ovom izvješću ponovno prepoznati napori i rezultati ostvareni na području javnih financija. Ovo sada nije više kratkoročni trend. Sad već imamo dvije godine kontinuirano dobre pokazatelje u javnim financijama - povijesno niske razine deficita, u prvoj polovini ove godine čak i blagi suficit proračuna opće države, a nastavljamo i trend smanjivanja javnog duga’, rekao je ministar financija.

Istaknuo je i da su u S&P-ju jasno rekli da Hrvatska dobro stoji i po pitanju vanjskih neravnoteža, koje su godinama bile veliki problem, posebice visoki deficiti tekućeg računa. ‘Sada Hrvatska ostvaruje višak na tekućem računu, kad se gledaju uvoz i izvoz i roba i usluga, odnosno turizam’, rekao je Marić.

Dodaje da su u S&P-ju ukazali i na iduće korake koje Hrvatska mora poduzeti u smjeru strukturnih reformi koje će unaprijediti potencijal hrvatskog gospodarstva, a gospodarski rast učiniti stabilnijim i održivijim, čime će se posljedično javne financije sve više poboljšavati. 

Odgovarajući na upit o proračunu za iduću godinu, Marić je istaknuo da iduće godine vidi proračunski deficit unutar 1 posto te daljnje smanjivanje udjela javnog duga, s ovogodišnjih 81,1 posto BDP-a za dodatnih 2,5-postotnih bodova niže. 

  • +6
Sve veći izvoz pomaže rastu gospodarstva Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

‘Želimo sami diktirati pravila i biti ustrajni u namjeri smanjivanja deficita i javnog duga. Za 2018. pretpostavljamo da će deficit opće države biti unutar 1 posto BDP-a, radna je pretpostavka 0,8 posto, a očekujemo i nastavak smanjivanja udjela javnog duga u BDP-u - krajem ove godine očekujemo da će taj udjel pasti na 81,1 posto BDP-a, a iduće biti za dodatnih 2,5-postotnih bodova niži’, kaže Marić.  

 Očekivanja S&P-ja o smanjivanju udjela javnog duga u BDP-u na 75 posto do 2020. godine smatra potpuno realnima, ‘To je naš važan scenarij, a činit ćemo sve da budemo i bolji od toga’, kazao je Marić, podsjetivši da je u programu Vlade navedeno da se udjel javnog duga želi smanjiti za 10 postotnih bodova u razdoblju od četiri godine, odnosno u prosjeku za 2,5 postotna boda godišnje. ‘Već u prvoj godini, a vjerujem i u ovoj drugoj, pokazujemo da imamo i bolje rezultate od tih procjena’, zaključio je Marić.