PRAVA POŠAST

Nitko nije siguran: Hakeri upali u sustav tvrtke za kreditni rejting i izazvali kaos

20.09.2017 u 14:04

Bionic
Reading

Nevoljama s krađom podataka u američkoj tvrtci Equifax nikad kraja. Pojavili su se i prevaranti koji ukradene podatke koriste za lažne telefonske pozive

Hakeri su nedavno upali u računalni sustav te tvrtke za kreditni rejting i ugrozili osobne informacije više od 143 milijuna ljudi. 

Nakon što su pokušali primiriti klijente izbio je novi skandal jer su u sporazum koji bi omogućio bolji nadzor korištenja osobnih podataka i kreditnog rejtinga na mala vrata pokušali ubaciti i klauzulu koja bi onemogućila pokretanje privatne tužbe zbog štete nastale uslijed hakerskog upada i krađe podataka. 

Tvrtka je potom bila prisiljena priznati kako su hakeri u njen sustav upali zahvaljujući sigurnosnom propustu za koji je postojala zakrpa, ali ju u Equifaxu nisu instalirali.

Zadnji u nizu problema su lažni telefonski pozivi upućeni klijentima kojima se prevaranti predstavljaju kao predstavnici Equifaxa. 

Američko regulatorno tijelo Federal Trade Commision objavilo je službeno upozorenje na svom blogu u kojem upozoravaju na takve pokušaje prijevare te klijente podsjećaju kako ih iz Equifaxa neće zvati tek tako. Onima koji prime takav poziv preporučuju da odmah prekine poziv, čak i ako se čini kako doista stiže iz Equifaxa.

A to nije ni sve...

Podaci pribavljeni hakerskim upadom također bi mogli biti upotrijebljeni za izradu lažnih poreznih prijava s ciljem ostvarivanja prava na povrat poreza. Drugim riječima, hakeri bi mogli u tuđe ime poslati prijavu i dobiti povrat novca, a da osoba čije ime koriste to ne dozna dok nije prekasno.

Kako su se hakeri dokopali velike količine podataka, rizik predstavljaju i takozvani spear-phishing napadi, u kojima prevaranti koriste prikupljene informacije za slanje e-pošte koja žrtvama izgleda autentično upravo zbog korištenih podataka, a u koju podmeću zlonamjerni softver kako bi ukrali i njihove podatke, piše Mental Floss.

  • +5
Najpoznatiji hakeri svih vremena Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia