zadovoljan ministar financija

Marić o kreditnom rejtingu: Ovo su dobre vijesti za Hrvatsku, naše mjere bile su pravovremene i adekvatne, ušli smo u ovu krizu puno spremniji

  • Autor: M. Šu.
  • Zadnja izmjena 19.09.2020 13:06
  • Objavljeno 19.09.2020 u 13:06
Zdravko Marić

Zdravko Marić

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković izjavio je u subotu da zadržavanje investicijske razine kreditnog rejtinga Agencija Standard & Poor's potvrđuje da smo krizu zbog pandemije koronavirusa dočekali sa stabilnim i otpornim gospodarstvom, a Vlada je donijela snažne i pravodobne gospodarske mjere. Sve je komentirao i ministar financija Zdravko Marić.

Kreditna agencija Standard & Poor's (S&P) potvrdila je investicijsku razinu kreditnog rejtinga za Hrvatsku (BBB- uz stabilne izglede), što je posljedica stabilnosti gospodarstva početkom 2020., te potvrda ispravnosti snažnog odgovora Vlade na krizu izazvanu pandemijom koronavirusa, priopćeno je u subotu iz Vladine Službe za odnose s javnošću.

O izvješću je novinarima govorio i ministar financija Zdravko Marić, koji je kazao kako su pred sve zemlje stavljeni veliki izazovi zbog koronakrize. "Ovo su dobre vijesti za Hrvatsku, mjere koje smo stavili u funkciju bile su pravovremene i adekvatne, ušli smo sada u ovu krizu puno spremniji nego što je bilo slučaj u onoj prošloj krizi.

Veliki fokus smo stavili na fiskalnu politiku, što je pridonijelo tome da smo sada imali toliko veliki manevarski prostor. Provedba reformi ne bi trbala biti upitna, ovo je dodatni poticaj svima da se reforme nastave. To je velika prilika unatoč svim izazovima.

Što se tiče njihovih projekcija, one su nešto bolje nego što su bile originalno. Mi ćemo idući tjedan na Vladi usvajati smjernice fiskalne politike pa ćete čuti i naše brojke, ali i mi očekujemo bolje izvršenje nego što smo planirali tamo u svibnju.

Izvjesno je da puni oporavak ne možemo očekivati prije kraja 2022. godine. Potvrdilo se i da u dobrim vremenima treba puno raditi, jer nikad ne znate kakva se situacija može dogoditi. Jedino nam odgovorno ponašanje na svakom području može garantirati prolazak kroz ovakvu krizu", kazao je Marić.

Ustvrdio je na i da se iz ovakvog izvješća iščitava povjerenje u hrvatsku Vladu, prenosi Dnevnik.hr

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!