reakcija na S&P

Plenković: Zadržavanje kreditnog rejtinga potvrda je povjerenja u Vladino upravljanje krizom

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 19.09.2020 11:03
  • Objavljeno 19.09.2020 u 11:03
Andrej Plenković - ilustracija

Andrej Plenković - ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Dimic/PIXSELL

Kreditna agencija Standard & Poor's (S&P) potvrdila je investicijsku razinu kreditnog rejtinga za Hrvatsku (BBB- uz stabilne izglede), što je posljedica stabilnosti gospodarstva početkom 2020. godine. 'Agencija potvrđuje i važnost političke stabilnosti u Hrvatskoj, konstatirajući da je ,,na parlamentarnim izborima u srpnju 2020. potvrđen snažan mandat Vlade predvođene HDZ-om'' za nastavak borbe s gospodarskim izazovima i provedbu reformi', priopćeno je u subotu iz Vlade

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je ovom prigodom: ,,Zadržavanje investicijske razine kreditnog rejtinga potvrđuje da smo krizu uzrokovanu pandemijom koronavirusa dočekali sa stabilnim i otpornim gospodarstvom te da smo donijeli snažne i pravodobne mjere za očuvanje radnih mjesta i oporavak gospodarstva. Novo izvješće S&P-a važna je potvrda povjerenja u nastavak provedbe Vladinih mjera u cilju što bržeg gospodarskog oporavka, koristeći 22 milijarde eura koje smo osigurali iz EU-a u idućih sedam godina, kao i ostvarivanja reformi na putu prema europodručju".

'Uz zadržavanje investicijskog kreditnog rejtinga, najnovija odluka agencije Standard & Poor's potvrdila je i stabilne izglede za buduća kretanja. U svojoj odluci ističu da se ove godine očekuje pad BDP-a za oko 8%, kao i da su mjere Vlade za očuvanje radnih mjesta pridonijele jačanju otpornosti tržišta rada na krizu. Također, unatoč očekivanom padu turističkih prihoda, rezultati turističke sezone su zahvaljujući pravovremenim mjerama značajno bolji u odnosu na predviđenih 70 posto pada brojčanih pokazatelja u turizmu. S&P je potvrdio i da je Hrvatska pandemiju koronavirusa dočekala sa stabilnim gospodarstvom, što je omogućilo Vladi provedbu jakog proračunskog odgovora na suzbijanje posljedica krize i ublažavanja šokova na tržištu rada', poručuju iz Vlade.

  • +2

Sjednica Vlade - ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Uz očekivanja postupnog oporavka turističkog sektora, pozitivan doprinos očekuje se i od korištenja 22 milijarde eura osiguranih iz Višegodišnjeg financijskog okvira EU-a te programa Europa za nove generacije, što će ubrzati gospodarski oporavak, razvoj i investicije.

U izvješću se napominje i mogućnost korištenja sredstava iz Fonda solidarnosti EU-a za obnovu Grada Zagreba i okolice nakon razornog potresa, a za što je već i stigao predujam u iznosu od 88,9 milijuna eura.

Ujedno, naglašava se i važnost dogovora s Europskom središnjom bankom o valutnom swapu, kojom se omogućuje razmjena kuna za eure u iznosu od dvije milijarde eura. Uz očekivani nastavak održavanja razborite proračunske politike i nakon ulaska u Europski tečajni mehanizam (ERM II) te proces približavanja europodručju, već od 2021. očekuje se i nastavak smanjenja javnog duga.

Prema agenciji S&P, Hrvatska se nalazila ispod razine investicijskog kreditnog rejtinga od prosinca 2012. do ožujka 2019., nakon čega se za vrijeme mandata Vlade Andreja Plenkovića vratila na razinu BBB-, odnosno u investicijski kreditni rejting.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!