ministar financija

Marić: Državni ured za reviziju je odradio fantastičan posao

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 30.05.2018 15:08
  • Objavljeno 30.05.2018 u 15:05
Zdravko Marić

Zdravko Marić

Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic

Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je u srijedu da je Državni ured za reviziju ponovno napravio fantastičan posao, dok je za uvjetno mišljenje na izvršenje proračuna u 2017. kazao da su "evidentirane određene stvari za koje je potrebno vrijeme da se korigiraju"

Državni ured za reviziju u srijedu je dostavio Hrvatskom saboru izvješća o obavljenoj reviziji godišnjeg izvještaja o izvršenju državnog proračuna za 2017. godinu, o financijskoj reviziji zdravstvenih ustanova, o učinkovitosti kapitalnih ulaganja u osnovne i srednje škole te o obavljenoj reviziji učinkovitosti provedbe Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.

Ocijenivši da je Državni ured za reviziju ponovno napravio fantastičan posao, ministar financija je podsjetio da je u pripremi izmjena zakona o državnoj reviziji, pri čemu će se naglasci stavljati na pojedine elemente njihovih nalaza, odnosno dodatno obvezati proračunske korisnike na poštivanje revizorskih preporuka.

Osvrnuvši se na uvjetno mišljenje Državnog ureda za reviziju na godišnji izvještaj o izvršenju proračuna za 2017. godinu, Marić je kazao da su "evidentirate određene stvari za koje je potrebno određeno vrijeme da se korigiraju". Podsjetio je da Hrvatska kao punopravna zemlja članica EU izvješćuje Europsku komisiju i Eurostat o proračunu prema EU metodologiji te da postoji još nekoliko jedinica, ne samo na razini proračuna, nego poglavito izvanproračunskih korisnika koji trebaju uskladiti svoje računovodstvo s tom metodologijom.

Državni ured za reviziju dao je uvjetno mišljenje na godišnji izvještaj o izvršenju državnog proračuna za 2017. godinu. Revizijom je, između ostalog, utvrđeno da u glavnoj knjizi državnoga proračuna nisu pravilno evidentirani poslovni događaji koji se odnose na zajmove dane tvrtkama Hrvatske autoceste, Autocesta Rijeka Zagreb i Hrvatske ceste, kao i da u godišnji izvještaj o izvršenju proračuna za 2017. nisu uključeni podaci o naplati potraživanja prijebojem međusobnih potraživanja i obveza Ministarstva financija i pravne osobe te su iskazani rashodi odnosno prihodi i primici manji za 21,53 milijuna kuna.

  • +7
  • +4

Zdravko Marić pred Povjerenstvom za sukob interesa

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Navedeno je i da je poslovni događaj koji se odnosi na davanje i povrat kratkoročne pozajmice u kunskoj protuvrijednosti 18,8 milijuna eura iskazan u okviru godišnjeg izvještaja za 2017. u računu financiranja, što nije u skladu s propisima o proračunskom računovodstvu. Dani zajmovi su u računu financiranja iskazani u većem iznosu za 141,66 milijuna kuna, a primici od povrata glavnice danih zajmova za 141,78 milijuna kuna, navodi Državni ured za reviziju u svom izvješću.

Zamjećeno je i da godišnje izvješće o državnim potporama nije dostavljeno Vladi u propisanom roku. Ministarstvo financija je s davateljima državnih potpora usuglašavalo podatke nakon što je dostavilo godišnje izvješće o državnim potporama Europskoj komisiji te podaci dostavljeni Komisiji nisu istovjetni podacima u godišnjem izvješću dostavljenom Vladi, kaže se u nalazu državne revizije.

Državni ured za reviziju je skrenuo pozornost da sredstva odobrena iz europskih strukturnih i investicijskih fondova za financijsko razdoblje 2014. - 2020., do konca 2017. nisu korištena planiranom dinamikom.

"Zbog neriješenih poteškoća zdravstvenog sustava, nelikvidnosti i stalnog rasta dospjelih obveza bolničkih zdravstvenih ustanova, postoji rizik da navedene poteškoće utječu na buduće rashode državnog proračuna", upozorava državna revizija.

Ističe i kako je znatan dio preporuka državne revizije danih u prošlim godinama proveden. Tako su uz ostalo dopunjene ili izmijenjene odredbe pojedinih provedbenih propisa te godišnji izvještaj o izvršenju državnog proračuna sadrži i podatke o nepodmirenim dospjelim obvezama proračunskih korisnika, o potencijalnim obvezama po pokrenutim sudskim postupcima te o nenaplaćenim potraživanjima za prihode državnog proračuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!