RAZOČARAVAJUĆI IPO

Manchester United podbacio na Wall Streetu

12.08.2012 u 08:52

Bionic
Reading

Najtrofejniji engleski nogometni klub, Manchester United, doživio je razočarenje u debiju na Wall Streetu

U klubu su očekivali cijenu od 16 do 20 dolara po dionici, no one su prodavane za 14 dolara. Klub je suočen s dugom od 644 milijuna dolara, tako da investitorima nije bio posebno privlačan.

Manchester United privlači mnoštvo fanatičnih navijača iz cijelog svijeta. Engleski klub tvrdi da ima blizu 660 milijuna sljedbenika i trenutno je najpopularniji nogometni klub u svijetu. Dionicama ovog kluba trguje se na burzi u New Yorku od petka ujutro.

Članovi obitelji Glazer, koja posjeduje klub s tradicijom dužom od 130 godina, zvonom su označili početak trgovanja dionicama, čvrsto uvjereni kako će im to pomoći u otplati dugova.

'Imamo već mnogo partnera u u Americi poput Aona, Nikea. Potpisali smo nedavno ugovor s kompanijom Chevrolet, tako da će nam to pomoći. Nogomet kao sport općenito je najbrže rastući sport u Americi. Radujemo se unapređenju našeg poslovanja u Americi', izjavio je izvršni direktor Manchester Uniteda David Gill

No 14 dolara po dionici daleko je ispod cijene od 20 dolara koju su predviđali. Tako su za tranšu od 16,7 milijuna dionica, koja predstavlja desetpostotni vlasnički udio, prikupili stotinjak milijuna manje od predviđenih 334 milijuna dolara

Izvršni direktor ICAP Equitiesa Kenneth Polcari je rekao: 'Činjenica da ljudi sada mogu posjedovati dio tog kluba, ukoliko su njegovi ljubitelji, dokaz je lojalnosti, što je uzbudljivo, zar ne? Kako će se dalje stvari odvijati kada je riječ o cijeni dionica, možemo samo nagađati, ali to će se saznati tek u idućih nekoliko tjedana, mjeseci, godina, koliko Manchester United bude uspješan.'

Analitičari upozoravaju da su 'crveni vragovi' možda i precijenjeni. Kažu da ponuda igra isključivo na emotivnu stranu kupaca, odnosno navijača, kao i da poslovni interes za ulaganje ne postoji.

No ukoliko cijene dionica u narednom periodu dostignu najveću procijenjenu vrijednost, vrijednost Uniteda mogla bi dosegnuti 3,2 milijarde dolara. Tako bi ovaj engleski klub i službeno postao najvredniji na svijetu.