RECESIJA U EUROZONI

Malim i srednjim tvrtkama i dalje otežan pristup kreditima

26.04.2013 u 15:31

Bionic
Reading

Malim i srednjim tvrtkama u eurozoni i dalje je otežan pristup bankovnim kreditima, pokazali su danas objavljeni rezultati najnovijeg istraživanja Europske središnje banke (ECB)

Istraživanje je obuhvatilo 7.510 kompanija u 17-članoj eurozoni od kojih većina ima manje od 250 zaposlenih a pokazalo je da su se tvrtkama u 6-mjesečnom razdoblju od listopada lani do ožujka ove godine povećale potrebe za financiranjem kod banaka, ali da se po pitanju dobivanja kredita situacija pogoršala.

ECB provodi istraživanje među malim i srednjim tvrtkama svakih šest mjeseci i njegovi rezultati budno su praćeni zbog brojnih pritužbi da nezapamćeno velike injekcije likvidnosti koje je lani omogućila bankama u eurozoni još nisu pretočene u kredite realnom gospodarstvu.

Ovotjedni podaci ECB-a pokazali su da su zajmodavne aktivnosti u eurozoni i dalje slabe, poglavito zahvaljujući slaboj potražnji za kreditima.

Ispitivanje među malim i srednjim tvrtkama, kažu u ECB-u, ipak nudi blagi tračak nade.

'Situacija je poboljšana u usporedbi s nalazima iz prethodnog šestomjesečnog ispitivanja', tumače u ECB-u.

Ujedno napominju da je najnovije ispitivanje pokazalo da su male i srednje tvrtke u navedenom razdoblju zabilježile manji broj odbijenih zahtjeva za bankovnim kreditima. Osim toga, manje je onih među ispitanicima koji su kao glavni problem istaknuli pristup kreditima.

'Uvjeti financiranja za srednje i malo poduzetništvo i dalje se značajno razlikuju među zemljama eurozone i općenito su teži od onih s kojim se suočavaju veće kompanije', zaključuju u ECB-u.