PREDSTAVLJEN PROJEKT

Mali tehnopolis Samobor - poduzetnički inkubator vrijedna 21,6 milijuna kuna

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 23.01.2018 15:24
  • Objavljeno 23.01.2018 u 15:24
Nositelj projekta je Grad Samobor, s partnerima Zagrebačkom županijom i Poduzetničkim centrom Samobor

Nositelj projekta je Grad Samobor, s partnerima Zagrebačkom županijom i Poduzetničkim centrom Samobor

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

U utorak je predstavljen projekt Mali tehnopolis Samobor vrijednosti 21,6 milijuna kuna, s ciljem stvaranja poticajnog okružja za nove tvrtke i unaprjeđenje konkurentnosti postojećih, uz ostalo korištenjem najnovijih generacija 3D printera i skenera

Projekt je predstavljen u Centru za mlade Bunker u bivšoj vojarni u Samoboru, gdje će se budući poduzetnički inkubator i smjestiti. 

Nositelj projekta je Grad Samobor, s partnerima Zagrebačkom županijom i Poduzetničkim centrom Samobor. Ukupna vrijednost sa svim planiranim aktivnostima je 21,6 milijuna kuna s tim da je Gradu Samoboru iz europskih strukturnih i investicijskih fondova dodijeljen iznos od 19,5 milijuna kuna.

Projekt, koji bi trebao zaživjeti 1. lipnja 2020. godine, uključuje rekonstrukciju, dogradnju, opremanje i stavljanje u funkciju postojećih zgrada na prostoru bivše vojarne, odnosno njihovu prenamjenu u višenamjensko središte poduzetničkog razvoja Zagrebačke županije, a posebice samoborskog kraja.

"Mali tehnopolis Samobor od izuzetne je važnosti za Samobor, koji njeguje dugu tradiciju poduzetništva i obrtništva. Projekt će omogućiti razvoj mladim poduzetnicima kojima ćemo dati potreban vjetar u leđa kako bi se okušali na sve zahtjevnijem tržištu", istaknula je zamjenica samoborskog gradonačelnika Sanja Horvat Iveković.

Voditeljica projekta Martina Delišimunović iz Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj i fondove Europske unije Grada Samobora naglasila je da će samoborski tehnopolis imati  višestruku funkciju - bit će poduzetnički inkubator za poduzetnike početnike, ali i pružatelj poduzetničkih potpornih usluga kroz najam prostora, korištenje zajedničkih dvorana i edukacija koje se odnose na poduzetničke vještine i podizanje konkurentnosti uz ostalo i kroz mogućnosti novih tehnologija poput industrijskog 3D printera i 3D skenera.

O karakteristikama projekta govorio je profesor Damir Godec iz Centra za transfer tehnologije Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu rekavši da se današnji suvremeni trendovi tržišta mogu sažeti u sljedeće pojmove: proizvesti brzo, kvalitetno, jeftino, fleksibilno i što bliže lokaciji primjene proizvoda. Uz to, naveo je, sve je više izražen trend pojave personaliziranih proizvoda, često u samo jednom primjerku.

Za zamjenika župana Zagrebačke županije Mali tehnopolis Samobor izvrstan je primjer kako Zagrebačka županija, Grad Samobor i županijska Regionalna razvojna agencija zajednički stvaraju dodanu vrijednost za svoje poduzetnike i poticajno okruženje za mlade.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!