TERET PDV-A NA KUPCE

Mali dućani će podići cijene kad potroše zalihe

kupovina kupnja trgovina dućan

kupovina kupnja trgovina dućan

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Boris Kovacev

Iako su stupanjem većeg PDV–a na snagu 1. kolovoza i mali trgovci, zajedno s velikima, obećali da neće podizati svoje maloprodajne cijene, sada ipak najavljuju moguća poskupljenja jer teret višeg PDV-a, kažu, neće dugo moći izdržati

Osim, primjerice, Getroa, svoje nabavne cijene malim trgovinama – obrtima nije spustio više nitko, odnosno sva je druga veleprodaja zadržala stare nabavne cijene, na koje zatim maloprodaja obračunava svoje marže i, po novom, PDV od 23 posto, piše Novi list. Drugim riječima, najavljuju mali trgovci, kad uskoro potroše stare zalihe, na koje su obračunavali niži PDV, neće imati drugog izbora nego za 0,8 posto podizati svoje cijene, koliko ih košta i za jedan postotni bod veći PDV.

Iako među malim trgovcima ima i iznimaka koji tvrde da poskupljivati neće sve dok im veleprodaja ne podigne nabavne cijene, trgovci uključeni u sustav Plus marketa, koji imaju ugovorenu veleprodaju s distributivnim centrima Velpro, odnosno Konzumovom veleprodajom, ogorčeni su. Kako kažu, očekivali su da će im Velpro sniziti nabavne cijene jer oni svoje marže zbog višeg PDV-a ne mogu smanjivati. Prosječna im je marža, naime, oko 12 posto, a sve ispod deset posto potpuno im je nerentabilno. Ovako će, međutim, sa cijenama morati ići gore, i teret višeg PDV-a prevaliti na kupca, čime će i dalje biti nekonkurentni velikim trgovinama, a svu će krivnju, kažu mali trgovci, kupci i dalje svaljivati na njih.

Činjenica je, međutim, kažu mali trgovci, da im unatrag godinu dana nabavne cijene neprestano rastu i nema dana da barem tri-četiri proizvoda s njihovih polica ne dobivaju novu, veću cijenu iz veleprodaje, dok su nabavne cijene nekih artikala u godinu dana rasle i pet puta. Veleprodaja se, zaključuju, ponaša maloprodajno, a onda mali, kvartovski dućani, bivaju preskupi.

Košarica skuplja 80 kuna

U SSSH su izračunali da će prosječna potrošačka košarica zbog rasta cijena u maloprodaji poskupjeti za 80 kuna, što znači da ćemo još teže pokrivati osnovne životne troškove.

Kako odgovaraju iz Konzuma Ivice Todorića, zadržali su iste veleprodajne cijene prema svojim poslovnim partnerima iz sustava Plus marketa, jednako kao što su i Konzumovi dobavljači zadržali iste nabavne cijene. Što se Konzumovih prodavaonica tiče, nije bilo povećanja cijena proizvoda bez obzira na povećanje stope PDV-a na 23 posto, zaključuju.

Boris Vukelić, predsjednik Ceha trgovaca pri Hrvatskoj obrtničkoj komori, kaže da se nije ni očekivalo da će veleprodaja maloprodaji spustiti nabavne cijene zbog višeg PDV-a, što znači da maloprodaja, dugoročno, viši PDV neće moći sama financirati. Kad se potroše stare zalihe, zaključuje Vukelić, poskupljenja će biti jer male trgovine, s manjim, najmanjim maržama u prodaji, te marže više ne mogu smanjivati.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi