MOGUĆE VELIKE ŠTETE

Mađarski proizvođači stočne hrane protive se zabrani uvoza žitarica iz Ukrajine

21.04.2023 u 18:14

Bionic
Reading

Mađarsko udruženje za žitarice i stočnu hranu objavilo je u petak da je protiv zabrane uvoza žitarica i uljarica iz Ukrajine, upozorivši da će štetno utjecati na proizvodnju stočne hrane i pojedine industrijske sektore

'Ne slažemo se sa zabranom uvoza ukrajinskih žitarica i uljarica, posebno u sezoni u kojoj je naša izloženost uvozu kukuruza vrlo velika', stoji u priopćenju.

Zabrana će nam blokirati pristup 'najbližem i stoga najekonomičnijem izvoru sirovina' za svoju industriju, poručili su proizvođači stočne hrane. 'Ta mjera zadat će velike teškoće mađarskim proizvođačima stočne hrane i industrijskim korisnicima, što će utjecati na stočare i potrošače', objasnili su.

Mađarska je prošle subote zabranila uvoz oko 25 poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, uključujući žitarice, uljanu repicu i sjemenke suncokreta, slijedeći primjer Poljske koja je zabranu uvela dan ranije, potaknuta nezadovoljstvom poljoprivrednika zbog niskih cijena uvoza. Njihov primjer slijedile su i Slovačka i Bugarska. 

Varšava je nakon dogovora s vladom u Kijevu omogućila tranzit ukrajinskih žitarica, pod pečatom i nadzorom, a premijer Mateusz Morawiecki izrazio je u petak nezadovoljstvo najavljenim mjerama Europske komisije, koja po njegovim riječima kasni i nudi premalo.

EK je poljoprivrednicima u zemljama EU-a koje graniče s Ukrajinom ponudila ukupno 100 milijuna eura pomoći, povrh već odobrenih 56 milijuna, a najavila je i hitne 'preventivne mjere' za pšenicu, kukuruz, suncokretove sjemenke i sjeme uljane repice.