NAJIZGLEDNIJA OPCIJA

Mađarski OTP postaje suvlasnik Podravke?

17.09.2010 u 09:38

Bionic
Reading

Mađarska banka, čini se, ipak neće inzistirati da joj Podravka 30. rujna isplati 38 milijuna eura kredita, a idealno rješenje za Podravku, koje će se naći na pregovaračkom stolu, jest da OTP uđe u vlasništvo kompanije

Zadnji dan rujna, kad Podravki na naplatu stiže 38 milijuna kredita OTP-a ili Mađari imaju slobodne ruke prodati založenih 10,6 posto dionica koprivničke kompanije, čini se da neće donijeti preveliku dozu drame. Podravkina Uprava intenzivno pregovara s mađarskim kreditorom o novom aranžmanu za međusobne obaveze i prava, a pregovori bi se mogli nastaviti i nakon 30. rujna, jer nikome ne odgovaraju ekstremna rješenja.

Neslužbeno se doznaje da obje strane još 'ispipavaju teren' i testiraju pregovaračke pozicije, no volja da se postigne sporazumno rješenje navodno postoji. Kako doznaje Poslovni dnevnik, idealno rješenje za Podravku, koje će se naći na pregovaračkom stolu, jest da OTP uđe u vlasništvo kompanije

S oporavkom cijene na razinu oko 470 kuna (za nekoliko godina), tržišna vrijednost paketa OTP-u bi pokrila kredit, a Podravci skinula financijsku omču s vrata i anulirala štetu, nadaju se u Koprivnici. 'Cilj Podravke je smanjiti ili anulirati štetu iz afere Spice i svi pregovori s OTP-om idu u tom smjeru', kratko je prokomentirao predsjednik NO-a Ljubo Jurčić, ne želeći govoriti o detaljima. Neslužbeno se doznaje da će se, osim o onima ekstremnima (od ulaska u vlasništvo do sporenja), razgovarati o lepezi rješenja, s mogućnosti zamjene opcijskog ugovora drugim opcijskim sporazumom. S kraja rujna vremenski 'deadline' tako je prebačen na kraj godine, do kada bi se trebao pronaći kompromis radi zaključivanja financijske godine.

Niti jednoj strani ne odgovara likvidiranje ugovora prema kojem OTP može prodati dionice ukoliko mu ne bude uplaćeno 38 milijuna eura. Kad bi i imala novac za isplatu, Podravka vjerojatno ne bi dobila 10,64 posto spornih dionica. S druge strane, cijena od 295 kuna za dionicu (zajedno s već plaćenim predujmom) nije dovoljna OTP-u da pokrije potraživanje, pa bi mu Podravka trebala doplatiti 60-ak milijuna kuna. Vrlo je upitno bi li OTP uspio prodati toliki paket uz postojeću (ne)likvidnost na ZSE, bez znatnog rušenja cijene. U drugim scenarijima, Podravka bi platila preostali iznos od oko 230 milijuna kuna, a dionice bi bile oslobođene zaloga i otišle Plurisu, pravnom slijedniku Fime, čiji je tajni vlasnik navodno Miroslav Kutle. Gotovo nemoguća je opcija da Podravka vrati kredit i otkupi dionice - za to nema zakonskog uporišta ni odluke Skupštine i NO-a.

Dobro upućeni izvori s kojima smo razgovarali ne vjeruju da bi mađarski OTP zaigrao na kartu zamjene dionica Podravke za one Inine, kako su špekulirali neki mediji. Taj scenarij je moguć, ali slabo vjerojatan, jer su optužnica protiv Polančeca i rasvjetljavanje uloge Sanadera potencijalno preopasan skandal i reputacijski rizik.