oporavak potrošnje

Mađarska ograničava cijenu hipotekarnih kredita do kraja godine

20.06.2024 u 16:00

Bionic
Reading

Mađarska će produljiti odredbu o zamrzavanju kamatnih stopa na hipotekarne kredite stanovništvu do kraja godine, objavilo je u četvrtak ministarstvo gospodarstva

Početkom 2022. vlada je zamrznula kamatne stope na hipotekarne kredite kako bi zaštitila kućanstva od negativnog utjecaja visokih troškova zaduživanja.

Odredba o zamrzavanju cijena hipotekarnih kredita produljena je nekoliko puta i u protekle dvije i pol godine pomogla je 300 tisuća obitelji u otplati više od 1,25 bilijuna forinti (3,16 milijardi eura) kredita, naglasio je u četvrtak ministar gopsodarstva Marton Nagy.

Zamrzavanje cijene kredita uštedjelo im je do sada 266 milijardi forinti, dodao je Nagy.

U travnju ministar je rekao da bi 'odmrzavanje' kamatnih stopa omelo oporavak potrošnje.

U četvrtak ministarstvo gospodarstva najavilo da će produljiti odredbu o zamrzavanju cijena hipotekarnih kredita do kraja godine.

"Da kamatne stope nisu ograničene, obitelji bi se suočile sa znatno većim mjesečnim ratama kredita", stoji u izjavi ministarstva.

Vlada Viktora Orbana nastoji poduprijeti rast gospodarstva nakon recesije u 2023. godini i znatno smanjene potrošnje građana.

U ovoj godini promet u maloprodaji počeo se oporavljati i u siječnju porastao je za 0,6 posto, u veljači za 1,7 posto, a u ožujku za 4,1 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. Još u studenom prošle godine bio je pao za 5,5 posto.

Podaci za travanj pokazuju stabilizaciju rasta prometa na relativnoj visokoj razini, od 3,2 posto. Na razini EU-a i eurozone zadržao se na razini prošlogodišnjeg travnja, pokazuju procjene Eurostata objavljene početkom lipnja.