MEĐUNARODNI SKANDAL

Mađari ne daju ključne dokumente za Podravku

PODRAVKA ZGRADA

PODRAVKA ZGRADA

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Cropix

Čelni ljudi mađarske banke OTP uskratili su jučer u Budimpešti Podravkinu izaslanstvu uvid u ugovor koji bi trebao rasvijetliti 'operaciju Spice', čime je ta priča poprimila razmjere međunarodnoga financijskog skandala

Do dokumenta kojim su regulirani odnosi između Podravke, Fime, Merrill Lyncha i OTP-a u vezi s preuzimanjem 10,64 posto vlasništva nad koprivničkom prehrambenom kompanijom nije uspjela doći ni Hanfa posredstvom mađarske regulatorne agencije HFSA, i to unatoč međunarodnom ugovoru o suradnji.

Na temelju dostupnih informacija potpuno je nejasno zašto Mađari taj dokument skrivaju kao zmija noge. Poznato je da je OTP Fimi Ami ltd. odobrio kredit od 34 milijuna eura kako bi malteška tvrtka nadomjestila prijašnji kredit Merrill Lyncha kojim je kupila oko 580.000 Podravkinih dionica.

Uz to što su kao zalog za taj kredit poslužile same dionice, Podravka je iz nekog razloga u sklopu tog aranžmana u OTP-u morala deponirati 6,5 milijuna eura. Pojavila su se tumačenja kako je famoznim ugovorom regulirano da se Podravka obvezala vratiti kredit ako to Fima Ami ne bude mogla, a rok dospijeća cijelog iznosa je 1. listopada iduće godine. Podravkin depozit, koji iznosi otprilike petinu kredita, navodno služi kao dodatno jamstvo da će koprivnička kompanija ispuniti svoju obavezu.

Ako je to i točno, opet nema razloga da OTP skriva ugovor od Podravke, koja je u nekoliko navrata zajamčila Mađarima da će ispuniti sve obaveze iz tog dokumenta, kakve god one bile.

Dobro upućeni izvori kažu da je u sefu u Budimpešti pohranjen dokument koji nadmašuje gabarite 'operacije Spice' te da u njemu piše 'još nešto'. Ta se nagađanja vrte oko uloge bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca. Banka OTP suvlasnik je mađarskoga MOL-a koji je na još nepoznat način stekao velika upravljačka prava u Ini, a o tome je pregovarao Polančec.

Bivši potpredsjednik Vlade imao je presudan utjecaj i u Podravki, a i dalje je otvoreno pitanje je li moguće da nije znao ništa o 'operaciji Spice', kao što sam tvrdi. Uostalom, pod istragom je zbog svoje uloge u tom poslu. Bitan je detalj u tim špekulacijama to što je Polančec nedavno otputovao u Mađarsku, a to je primijetila i zabilježila pogranična policija. Navodno se sastao upravo s ljudima iz – banke OTP.

Ljubo Jurčić, šef Podravkina Nadzornog odbora, u srijedu je izjavio kako očekuje da će se sadržaj dokumenta o kojemu izravno ovisi budućnost koprivničke kompanije doznati u idućih desetak dana, do nove sjednice NO-a, piše Večernji.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi